Friday, November 22Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

Varful Moldoveanu, Muntii Fagaras. Cel mai inalt varf din Romania. Ghid de drumetie.

Varful Moldoveanu din Muntii Fagaras este cel mai inalt din Romania, si in ultimii 10 ani a devenit cel mai cautat loc pentru iubitorii sau amatorii de drumetie. Datorita faptului ca este cel mai inalt varf din tara noastra, exista multi doritori care nu au experienta montana, dar care vor neaparat sa ajunga aici.

Muntele este al tuturor, dar este necesara o minima educatie montana, pentru a parcurge in siguranta acest traseu si pentru a avea o experienta memorabila.

De la mijlocul deceniului trecut s-a popularizat foarte mult un traseu mai scurt catre varf, astfel devenind accesibil si celor care nu puteau aborda varful pe traseele dinspre vaile nordice sau de la Balea Lac.

In acest articol vom povesti despre Varful Moldoveanu, exemplificand cu imagini si materiale video, va vom prezenta variantele de traseu pentru a ajunge aici, cea mai buna perioada de incerca urcarea pe Varful Moldoveanu, perioada pe care sa o evitati, si alte sfaturi cu privire la echipament, vreme, si alte generalitati.

Practic, din acest articol veti afla tot ce trebuie sa stiti despre o drumetie pe Varful Moldoveanu, cel mai inalt varf din Carpatii Romanesti.

Descriere Vf. Moldoveanu

Varful Moldoveanu are altitudinea de 2544m si formeaza, alaturi de Varful Vistea Mare 2527m (al treilea cel mai inalt varf din Romania, dupa Moldoveanu si Negoiu) o creasta in forma de trapez. Din acest motiv acest munte este denumit si Marele Trapez sau Trapezul Vistea-Moldoveanu.

Din cauza faptului ca este flancat din toate directiile de varfuri ce depasesc 2400m, Varful Moldoveanu nu este vizibil decat din anumite locuri ale crestei Muntilor Fagaras, iar din alti munti sau din localitatile de jos, este aproape imposibil de indentificat, cu mici exceptii.

Trasee spre Varful Moldoveanu

Traseele pe munte nu sunt aleatorii. Acestea sunt create de iubitorii muntelui, de zeci si sute de ani. Primii oameni care au creat poteci au fost ciobanii. Traseele din zilele noastre sunt marcate cu diferite simboluri. Nu asteptam de la tine sa le retii pe de rost, dar este important sa te uiti pe harta, inainte de a pleca in drumetie, si sa retii simbolul traseului sau traseelor pe care le vei urma.

Pentru asta iti recomandam aplicatia Muntii Nostri. Instaleaz-o pe telefon pentru a avea acces la locatie in timp real. Studiaza inca de acasa harta traseelor in aplicatie sau pe site-ul muntii-nostri.ro si nu folosi Google Maps pentru asta.

Cauta din mai multe surse informatii despre traseu, dificultate, timp de parcurgere etc. Urmareste bloguri si vloguri care descriu traseul pe care doresti sa il parcurgi, ca sa vezi puncte de reper, si sa iti faci o idee cat de greu ii va fi grupului tau sa parcurga acest traseu.

Harta trasee Varful Moldoveanu
Foto: muntii-nostri.ro

Cel mai scurt traseu spre Varful Moldoveanu

Cel mai scurt traseu catre Moldoveanu este prin Valea Rea, pornind din Nucsoara. Traseul propriu zis incepe de la o altitudine de aproximativ 1400m, de la Stana lui Burnei. Cel mai mare dezavantaj al acestui traseu este parcurgerea drumului forestier de aproximativ 40 de km, din Nucsoara pana la Stana lui Burnei.

In zilele de vara, pe acest traseu vei intalni sute de oameni, la fel si pe drum. Daca ai o masina cu garda joasa, vei face 2-3 ore pana la Stana lui Burnei. Exista oameni care te pot duce, contra-cost, din Nucsoara pana la Stana lui Burnei, cu masinile lor 4×4. Astfel iti salvezi masina si nervii si ajungi si mai repede. Carburant oricum consumi si tu in cele 2-3 ore de mers cu viteaza intai, asa ca poate fi o varianta buna sa inchiriezi transport.

Din cate cunoastem, pentru transport vei plati aproximativ 100 de lei, total, dus-intors. Daca ai o masina cu garda inalta , poti merge si tu, dar sa nu spui ca nu te-am avertizat! Drumul forestier este lung si iti toaca nervii.

De la Stana lui Burnei incepe traseul de drumetie. Urmezi traseul marcat cu triunghi rosu si in aproximativ 4-5 ore vei ajunge in creasta Muntilor Fagaras, in locul numit Portita Vistei, unde este si un refugiu. De aici vei mai parcurge un traseu de aproximativ o ora, urmand traseul banda rosie spre Varful Vistea Mare, pe care va trebui sa il urci.

De aici vei continua pe punct rosu, spre Varful Moldoveanu. Daca pana aici nu ti s-a parut periculos, tine cont ca trecerea dintre Varful Vistea si Moldoveanu este usor tehnica, in special pentru cei mai putini familiarizati cu mersul pe munte. Va trebui sa te cateri si sa descateri, de mai multe ori. Pe anumite portiuni exista lanturi de care sa te tii. Cu atentie si fara rau de inaltime, vei reusi sa treci. Totusi, daca e weekend, vei prinde mare aglomeratie in aceasta portiune, si cel mai probabil nu vei avea ce face decat sa astepti la coada.

Estimarile de timp sunt foarte variabile. Daca esti mai atletic si ai spor la urcare, poti ajunge si mai repede. La fel de bine poti face mai mult de 5 ore, daca grupul tau merge mai incet, daca va opriti de multe ori pentru poze sau gustari, samd.

  • Triunghi Rosu: Stana lui Burnei – Caldarea Vaii Rele – Iezerul Triunghiular – Portita Vistei
  • Banda Rosie: Portita Vistei – Varful Vistea Mare
  • Punct Rosu: Varful Vistea Mare – Varful Moldoveanu

Cel mai lung traseu spre Varful Moldoveanu

Traseul care porneste de la Lacul Balea, de pe Transfagarasan, este poate cel mai lung traseu catre Vf. Moldoveanu. Nu este recomandat incepatorilor si nici celor cu conditie fizica slaba. Este un traseu lung si obositor. Prezinta cateva portiuni care pot fi periculoase pentru cei care au rau de inaltime.

Daca aveti experienta si doriti sa faceti traseul Balea-Moldoveanu, puteti incerca sa il impartiti in doua zile, in loc sa faceti tur-retur in aceeasi zi. Daca vreti sa ajungeti la varf si sa reveniti la Balea in aceeasi zi, pregatiti-va pentru 10-16 ore de traseu.

Sunt oameni foarte pregatiti, care pot ajunge, cu bagaj f usor, dus-intors in doar cateva ore, insa trebuie sa va cunoasteti posibilitatile. Daca nu aveti decat o zi la dispozitie, alegeti traseul prin Valea Rea, sau asteptati un alt moment cand veti avea minim 2 zile la dispozitie.

  • Triunghi Albastru: Lacul Balea – Saua Caprei
  • Banda Rosie: Saua Caprei – Vf. Vistea Mare
  • Punct Rosu: Vf. Vistea Mare – Vf. Moldoveanu

Alte trasee cu dificultate medie-mare

Alte variante de traseu sunt pe vaile nordice, vai care sunt mai scurte, comparativ cu cele sudice, dinspre Muntenia. Una din cele mai populare variante este cea prin Valea Sambetei, insa nici aceasta nu este chiar usoara, si va necesita peste 10 ore pentru a face traseul tur-retur.

Venind dinspre nord, din zona Orasului Victoria, Valea Vistei este alta vale pe care puteti aborda traseul spre Moldoveanu, astfel veti iesi in Portita Vistei, sub Trapezul Vistea-Moldoveanu. Aceasta varianta este mai scurta fata de cea pe Valea Sambetei si este una dintre cele mai populare variante.

Valea Podragu este alta varianta, si aceasta destul de lunga. Pana la Cabana Podragu vei merge 4-5-6 ore, depinde unde lasi masina si de unde incepi efectiv sa mergi pe jos. De la Cabana Podragu va trebui sa urci in Creasta Muntilor Fagaras, pret de aproximativ 40-60 de minute.

Din Saua Podragului, asa cum se numeste locul in care vei iesi in creasta, vei mai merge aproximativ 3 ore (cel putin) pana pe Varful Moldoveanu. Daca esti antrenat, si ai experienta in drumetii, ai bagaj usor si nu faci multe pauze, poti ajunge si mai repede. Insa articolul acesta nu este pentru cei antrenati ci pentru acei amatori dornici sa ajunga pe Moldoveanu, care nu au suficienta experienta montana.

Cand se mergi pe Moldoveanu

Vara pe munte nu incepe in iunie, asa ca evitati sa planificati drumetii spre Moldoveanu in lunile mai-iunie, pentru ca in zona alpina veti gasi multa zapada. Stiu, nu va sperie zapada, insa pe munte, zapada este mult mai periculoasa ca la oras(doooh!). Astfel, doar cei antrenati si familiarizati cu drumetiile pe zapada, abordeaza trasee cand este inca iarna pe munte. Profesionistii merg pe Moldoveanu si in lunile adevarate de iarna, dar acest articol nu este pentru profesionisti, ci pentru amatorii care vor sa ajunga pe Moldoveanu si nu stiu exact la ce sa se astepte.

Cea mai buna perioada de a incerca urcarea pe Moldoveanu este in luna septembrie, caci este luna cu cea mai calma vreme. Desigur, se merge si in lunile iulie-august, cand este foarte cald, cu verificarea prognozei, pentru a evita furtunile in zona alpina. Furtunile sunt foarte periculoase si pot fi letatele.

Incercati sa mergeti in zilele din timpul saptamanii, caci veti avea parte de mai putina aglomeratie, atat pe sosele cat si pe traseu. Oricum nu veti fi singuri pe munte, caci in Muntii Fagaras, mereu sunt turisti, inclusiv foarte multi turisti straini cehi, germani, polonezi.

Cand sa nu mergi pe Moldoveanu

Daca poti evita sa mergi in weekend. Vei sta la coada pe sosele, pe traseu, la coada la poze la varf samd. Daca nu poti decat in weekend, inarmeaza-te cu rabdare si bucura-te de restul aspectelor pozitive.

Nu incerca sa mergi iarna, daca nu ai mai fost iarna pe munte niciodata. Poti muri! Nu glumim. Abordarea traseelor montane, pe timp de iarna, este total diferita de vara. Poteca nu mai exista, iar traseele de pe vai sunt adevarate capcane fatale, cai acolo se declanseaza avalanse. Profesionistii in drumetii montane, merg iarna doar pe culmi, cu echipament specific de alpinism (coltari, ca sa nu aluneci si sa cazi in prapastie, piolet, ca sa te poti opri in caz ca aluneci la vale pe versant, coarda, ca sa te poti asigura in locurile unde trecerea este dificila, casca, pentru a proteja capul in cazul unei caderi, multa experienta, verificarea prognozelor meteo, verificarea prognozelor nivologice adica a sanselor de avalansa si multe altele)

NU E DE JOACA IARNA.

Daca e vara si se anunta ploi sau furtuni, amana tura. Muntele va fi tot acolo si peste o saptamana. Chiar daca vei fi dezamagit ca ai ratat si de data asta Varful Moldoveanu, vei trai si vei avea sansa sa ajungi acolo in conditii propice.

Crede-ne pe cuvant! In vara anului 2022, in Bucegi, un turist a fost prins de furtuna, alaturi de grupul sau, pe o creasta expusa in Bucegi si a fost trasnit, pierzandu-si viata.

NU E DE JOACA PE FURTUNA! Ia decizia inteleapta si retrage-te la timp, daca ai apucat sa pleci la drum si vezi ca se aduna nori de furtuna sau tuna si fulgera deasupra ta.

Sfaturi echipament si vreme

Despre vreme ti-am vorbit si in capitolul de mai sus, insa vom repeta si aici! Urmareste prognoza si pe masura ce se apropie ziua plecarii, verifica din nou! Pronozele se mai pot schimba.

Echipamentul ar trebui sa fie alcatuit din cateva elemente esentiale. Stim ca ai vazut ca se poate si in papuci dar nu asa se face. Faptul ca unii au ajuns cu echipament de plaja pe varf, nu inseamna ca au facut ce trebuie. Au bravat, au riscat, au avut noroc!

  • Bocanci de munte impermeabili.
  • Tricouri sintetice, asa numitele tricouri tehnice. Vei transpira, iar aceste tricouri se vor usca rapid.
  • Ciorapi de drumetie. Daca te incalti cu ciorapi de oras, o sa ai bataturi si nu vei mai putea merge. Plus ca ciorapii astia se usuca rapid prin evacuarea transpiratiei.
  • Haine de ploaie sau macar o pelerina de ploaie. Stiu ca ti-am spus sa nu mergi pe prognoza rea, dar la altitudini mare, mai ales vara, se pot aduna repede nori de ploaie, si nu ai vrea sa ramai ud ore bune. Cand ploua la munte, temperatura scade foarte brusc si foarte mult! Poti face hipotermie vara pe munte. Crede-ne pe cuvant

Apeleaza salvamontul daca ai nevoie!

Ideal ar fi sa planifici tura in asa fel incat totul sa fie OK. Totusi, se pot intampla accidente neprevazute. Daca tu sau cineva din grupul tau s-a accidentat si nu mai poate continua, nu ezita sa apelezi salvamontul. Salvamontistii vor raspunde rapid si vor incerca sa ajunga la tine cat de repede pot, mai ales daca este vorba de un accident grav, in care persoana accidentata este imobilizata si risca sa ramana pe munte. Salvamontistii sunt profesionisti si isi vor face treaba. Sa nu iti fie rusine sa apelezi la salvamont!

Ce sa iei in rucsac

Indiferent daca faci tura de o zi sau de mai multe zile, nu ar trebui sa iti lipseasca din rucsac urmatorele:

  • Mancare suficienta
  • Apa suficienta (exista multe izvoare in Fagaras, dar daca nu le cunosti pozitionarea si ramai fara apa o sa fie nasol!)
  • Lanterna frontala (stiu! o sa spui ca nu mergi noaptea pe Moldoveanu, dar ai fi surprins de cate ori te poate prinde noapeta pe traseu. Poate mergi prea incet, tu sau cineva din grupul tau, si dureaza mai mult decat ai crezut, si se face noaptea. Stiu! O sa spui ca ai lanterna la telefon, dar dupa ce ai facut 1000 de poze, crezi ca te tine bateria si pentru lanterna?
  • Manusi subtiri. Daca pe traseu vei intalni lanturi, aceste manusi iti vor prinde foarte bine. Lanturile cu care sunt asigurate traseele sunt facute din fire otelite, iar unele nu sunt noi, asa ca firele astea te pot taia rau pe maini. E bine sa le ai.
  • Folie de supravietuire. Stiu ca nu vrei sa faci pe Bear Grills pe munte, dar daca tu sau cineva ramane imobilizat din cauza unei accidentari, pana apare salvamontul, folia de supravietuire poate fi utila daca este vreme racoroasa.
  • Harta fizica sau harta descarcata pe telefon
  • Baterie externa
  • Sapca, sau Buff (bufful este ca un fel de batic :)) , special conceput pentru astfel de drumetii. Se poate pune atat pe cap cat si la gura. Daca bate vantul iti protejezi fata, daca bate soarele iti protejezi capul sau ceafa.
  • Crema protectie solara

Cum sa te porti pe munte

Pe munte vei incerca sa respecti urmatoarele:

  • Nu vei arunca gunoaie pe traseu. Daca ai consumat lichidul din sticla, nu arunca sticla. Daca ai mancat pateul din conserva, nu arunca conserva. Aduna tot gunoiul tau intr-o punga si cara-l pana vei ajunge inapoi in civilizatie, unde il vei arunca la cos. Respecti si natura si te respecti si pe tine. Sigur nu iti place sa mergi pe poteca, pe langa rau, si sa vezi munti de gunoaie. Nu fa ca altii, care se comporta ca niste gunoaie!
  • Nu vei tipa, nu vei urla, nu vei merge cu boxa dupa tine. Pe traseu vei intalni sute de oameni. Respecta-i si pe ei. Ca si tine, au venit la munte pentru aer curat, liniste, frumusetea naturii, nu sa asculte manele la maxim sau sa te auda cum tipi dupa Marcel.
  • Nu iti vei abandona tovarasii care nu mai pot sa continue sau care s-au accidentat. Cine ar face asta? Ce fel de om si-ar abandona camarazii? Daca tu ai fi in situatia respectiva, ti-ar conveni sa fii lasat in urma, pe motiv ca restul vor la varf si tu sa te descurci, sa ii astepti , sau treaba ta?
  • Nu parasi traseele marcate, mai ales daca nu cunosti zonele.
  • Saluta drumetii cu care te intalnesti si raspunde la salut in caz ca te saluta ei primii.
  • Nu iesi de pe poteca, nu te apropia de prapastii, nu merge pe iarba (poti aluneca fatal)
  • Nu alerga (iti vei stresa rau articulatiile si poate nu mai poti sa mergi)
  • Dozeaza-ti efortul.
  • Bea apa din cand in cand. Nu astepta pana ti se face sete.

Ce alte obiective se pot vedea

Cand te duci pe munte, uita destinatia finala si bucura-te de toate lucrurile frumoase de pe traseul abordat. Daca nu vei ajunge la varf, din diferite motive, vei ramane cu o multime de amintiri si poze frumoase.

Spre Moldoveanu, in functie de ce traseu vei alege, vei avea parte de o multime de obiective, pe langa muntele propriu zis, care este de o frumusete greu de explicat in cuvinte.

Cascade

  • Cascada Valea Rea, daca parcurgi traseul prin Valea Rea
  • Cascada Capra, daca urci pe Transfagarasan spre Balea Lac
  • Cascada Balea, daca urci pe Transfagarasan dinspre Sibiu, spre Balea Lac

Lacuri glaciare

  • Iezerul Moldoveanu sau Iezerul Triunghiular (vizibil de pe Vf Moldoveanu sau de pe creasta Vistea-Moldoveanu)
  • Lacurile Podragu (vizibile daca veniti dinspre Balea Lac sau de pe Valea Podragului)
  • Lacul Podul Giugiului (daca vii dinspre Lacul Capra sau Lacul Balea)
  • Lacul Buda (vizibil daca veniti dinspre Lacul Balea)
  • Lacul Capra (treceti chiar pe langa lac, daca veniti de la Lacul Balea)
  • Lacurile Galbena (daca urci pe aici de la Stana lui Burnei, sau daca alegi aceasta ruta la coborarea de la Moldoveanu, dupa ce ai urcat pe Valea Rea si vrei sa schimbi traseul de coborare)

Alte varfuri de peste 2500m (sunt 13 in total in Romania)

De pe traseu, si in special de la Vf. Moldoveanu vei putea admira toate varfurile de peste 2500m din Muntii Fagaras. Nu sunt de ignorat nici celelalte zeci de varfuri de peste 2000m care se pot vedea, insa sunt prea multe pentru a le enumera si pe acestea. Plus ca iti va fi greu sa le gasesti pe cele de 2500m+, asa ca nu iti mai umplu capul si cu varfurile mai mici.

  • Varful Negoiu
  • Varful Lespezi
  • Varful Vanatoarea lui Buteanu
  • Varful Dara
  • Varful Hartopul Darei
  • Varful Vistea Mare

3 Comments

Comments are closed.