Wednesday, October 2Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

Locuri de vizitat in Calafat. Top obiective turistice.

Locuri de vizitat in Calafat. Top obiective turistice: muzee, case si palate, monumente si altele.

Cand va ganditi la turism, poate nu va trece prin minte orasul Calafat, totusi, ati putea ramane surprinsi ca si acest mic orasel are cateva obiective turistice care merita vizitate, mai ales daca sunteti in trecere sau va aflati in apropiere.

Daca ajungeti in Calafat puteti vizitat si orasul vecin din Bulgaria, Vidin, astfel ca puteti umple un weekend cu destule activitati.

Mentionam ca orasul are un singur monument arhitectural de importanta nationala, si anume Palatul Marincu, unde functioneaza Muzeul de Arta. Totusi, asta nu inseamna ca in Calafat nu sunt alte case si palate vechi, care merita apreciate pentru arhitectura deosebita.

Desi multe dintre aceste case sunt astazi private, sau sedii de institutii, ne dorim ca atunci cand treceti pe langa ele, sa cunoasteti un mic istoric al acestora, in masura in care si noi am putut afla suficiente informatii despre acestea.

Multe dintre casele vechi din Calafat nu pot fi vizitate in interior, dar trecand pe langa ele nu aveti cum sa nu va intrebati “Oare ce a fost aici? Oare de cand dateaza aceasta casa?”.

Sa descoperi un oras nu inseamna doar sa vizitezi muzeele si locurile turistice, ci si locurile care nu sunt obiective turistice propriu zise, dar care au istorie si arhitectura aparte.

In continuare va invitam sa descoperiti cele mai importante locuri de vizitat in Calafat. In masura in care vom mai afla si alte informatii, vom actualiza articolul.

Muzeul de Arta

Palatul Marincu din Calafat a fost construit intre 1907-1914, in stil neoclasic, cu elemente din stilurile baroc si rococo.
Desi pana de curand s-a crezut ca palatul a fost proiectat de arhitectul francez Paul Gottereau, istoricul Oana Marinache a descoperit ca acesta poarta semnatura arhitectului olandez Joseph Schiffeleers.

Inginerul constructor Pietro Adotti a realizat decoratiunile interioare si exterioare.
Stefan Marincu a fost un om de seama al Calafatului, descendentul bogatei familii Marincu. De-a lungul vietii a fost si primar al orasului, si mai este cunoscut si pentru ca a infiintat prima banca din Calafat.

Familia lui Stefan Marincu si-a dorit ca dupa moartea lor, palatul sa intre in patrimoniul orasului Calafat si sa functioneze aici o scoala, in memoria fiicei lor decedate.


Incepand cu 1967 aici functioneaza Muzeul de Arta din Calafat.
Muzeul adaposteste colectii si lucrari ale unor mari artisti romani precum Nicolae Grigorescu, Theodora Pallady, Henri Catargi, dar si sculpturi de Nicu Enea, Ion Irimescu sau George Demetrescu Mirea.
Printre exponate se afla si obiecte de arta populara precum unelte si obiecte de uz casnic, obiecte de port popular si altele.
In 2012 a fost inaugurata o sectie de istorie a Calafatului, cu sprijinul descendentilor familiei Marincu, Florentza si Ilie Marincu.

Muzeu de Arta - Palatul Marincu - Locuri de vizitat in Calafat
Foto: romaniamama.ro

Palatul Eracle Marincu

Cladirea in care astazi functioneaza Palatul Copiilor a fost ridicata de Ionita Marincu intre 1911-1914, pentru nepotii sai Eracle si Violeta. A fost construita in stil neoromanesc, dupa planurile arhitectului Pietro Adotti, acelasi care a construit si Palatul Marincu sau capela familiei Marincu.

Se spune ca aici s-ar fi organizat cele mai fastuoase baluri din oras, iar Eracle, un mare impatimit al jocurilor de noroc, ar fi pierdut casa in urma unui joc de carti.
Mai tarziu a devenit sediu al Judecatoriei, al spitalului, pana sa ajunga astazi sediul al Palatului Copiilor.

Monumentul Independenta “Bateria Carol I”

Monumentul Independenta a fost ridicat in 1886, din ordinul Regelui Carol I, pentru a marca victoria Romaniei in Razboiul purtat pentru independenta.
Din acest loc s-a tras prima salva de tun catre pozitiile otomane de pe malul bulgaresc al Dunarii, aflate in Vidin. Dupa o ora de lupta, Carol I a rostit celebra fraza “Asta-i muzica ce-mi place”.
Monumentul este sculptat in marmura iar in varful acestuia este un vultur cu aripile deschise.
Monumentul a fost mutat de pe locul initial, unde acum se afla un alt monument dedicat centenarului independentei.

Monumentul Independentei - Locuri de vizitat in Calafat
Foto: travellerinromania.com

Monumentul Centenarului Independentei

La inceputul Razboiului de Independenta, pe 26 aprilie 1877, din Calafat s-a tras prima salva de tun catre pozitiile turcilor, aflate pe malul bulgaresc.
Dupa razboi, in acest loc a fost ridicat un monument care a rezistat 100 de ani, pana in 1977 cand a fost mutat. Pe acelasi amplasament a fost ridicat Monumentul comemorativ al Independentei, opera lui Pavel Bucur.

Foto: calafatnews.ciobanugigel.com

Primaria – Casa Dragulescu

Cladirea in care se afla astazi Primaria Calafatului a fost ridicata intre 1904-1907.
Proprietarul era Ioan S. Dragulescu, primar al Calafatului in doua randuri, si autorul unei monografii a orasului.

Cladirea a fost restaurata recent si este una dintre casele impresionante din orasul Calafat.

Vechea Posta

Vechiul Palat al Postei se afla la intersectia Strazilor Traian si Nicolae Balcescu, in diagonala cu Palatul Eracle Marincu. A fost proiectata de arhitectul Grigore Cerchez, la inceputul secolului al XIX-lea, special ca palat al postei.

Pe o placuta se afla inscriptia “Construită în 1906 – Inginer, inspector general directorul poştelor telegrafelor şi telefoanelor, proiect al arhitectului Grigorie Cerchez“.

Astazi palatul se afla in stare de degradare, si nu cunoastem cine este proprietarul. Totusi, ne-am dorit ca cei ce viziteaza Calafatul, sa poate stii cat mai multe lucruri despre cladirile vechi ale orasului, chiar daca unele sunt case private, nu pot fi vizitate la interior, sau sunt sedii de institutii.

Hotel Marincu

Fostul Hotel Marincu a fost construit intre 1904 si 1907 de familia Marincu. Candva una dintre bijuteriile Calafatului, astazi cladirea este intr-o stare avansata de degradare. Primaria Calafatului ar fi incercat sa o cumpere si sa o reabiliteze, insa nu cunoastem mai multe detalii despre acest aspect.
Fostul han/hotel, cunoscut si cu denumirea Hotel Carpati, se afla la intersectia Strazilor Traian si 22 Decembrie.

Foto: facebook.com/Monumentalistul

Gara Calfat

Cladirea garii din Calafat a fost construita la sfarsitul secolului al XIX-lea, concomitent cu magistrala Craiova-Calafat.
Candva o gara foarte aglomerata, astazi astazi deserveste foarte putini calatori. Putinii turisti care viziteaza Calafatul o fac cu masinile personale, iar locuitorii folosesc prea putin aceasta gara.
Indiferent de situatia prezenta, cladirea garii este un monument istoric deosebit, nu doar prin prisma istoriei cat si a arhitecturii sale care aduce cu un castel medieval.

Gara Fluviala

In zona Portului Calafat, pe Strada Smardan nr.2 se afla Gara Fluviala, construita in 1906. Cladirea garii este una deosebit de frumoasa, si impresioneaza prin arhitectura neoromaneasca.

Foto: Monumentalistul

Scoala Gimnaziala Constantin Gerota

Cladirea in care functioneaza Scoala Gimnaziala Constantin Gerota a fost construita chiar de catre acesta, pe terenurile sale. Inca de la inceput a avut destinatia de scoala.

Constantin Gerota a fost un om de cultura, foarte apreciat elenist, traducator, si a facut parte din ministerul invatamantului. Nu cunoastem anul constructiei cu exactitate dar stim ca a fost ridicata in perioada interbelica.

Foto: gds.ro

Cladirea Ocolului Silvic

Pe Bd. Tudor Vladimirescu nr.28, peste drum de cladirea Judecatoriei, se afla casa ridicata in perioada interbelica de Vasile Milica, primar in Maglavit. Acesta era casatorit cu fiica lui Stefan marincu. Astazi aici functioneaza Ocolul Silvic Calafat.

Foto: Google Maps

Judecatoria

Cladirea in care se afla Judecatoria Calafat a fost construita in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, fara fundatie, pentru a deservi sediul primariei.

La acea vreme turnul era cel mai inalt punct din oras si functiona ca turn de pompieri.

Foto: editie.ro

Biserica Izvorul Tamaduirii

Biserica Greceasca a fost ridicata intre 1864 si 1874 de comunitatea greceasca din Calafat. Ctitorii au fost negustorul grec Hagi Panait Theodoru usi sotia sa Ana.
Lacasul de cult a fost bombardat in timpul Razboiului de Independenta, dar si in Al Doilea Razboi Mondial. Acest ultim bombardament a avariat biserica atat de tare incat aceasta a fost inchisa si abandonata pentru treizeci de ani.
Comunitatea greceasca din oras a scazut drastic, iar biserica a fost predata Mitropoliei Olteniei. A fost reparata si redeschisa in 1974.

Foto: wikipedia.org


Biserica Sf. Nicolae – Catedrala Independentei

Biserica “Sf.Nicolae” a fost costruita intre 1730-1740, initial sub forma unui bordei de pamant, si era destinata marinarilor care veneau sa se roage la Sf. Ierarh Nicolae, patronul marinarilor. la jumatatea sec. al XIX-lea biserica a fost reconstruita deasupra pamantului.
In timpul Razboului de Independenta a fost vizitata de Regele Carol I, ulterior fiind cunoscuta cu numele de “Catedrala Independentei”.
La inceputul secolului XX a fost recladita, finalizarea constructiei avand loc in 1906. Aceasta ultima constructie, care exista si astazi, i-a avut ca ctitori, printre altii, pe preotul Petru Calafeteanu, Ionita si Stefan Marincu, Dumitru Arsenie, Ioan Dragulescu.
In ultima suta de ani a trecut prin mai multe etape de restaurare, ultima fiind in 2010.

Adresa:Strada Traian nr. 40

Foto: monumenteoltenia.ro


Biserica Adormirea Maicii Domnului

Biserica Adormirea Maicii Domnului a fost construita in 1869 si este un monument istoric al orasului Calafat.
Biserica a suferit multe transformari in cei aproape 150 de ani de existenta. Primul proces de restaurare a avut loc in 1925 iar ultimul in 2011.

Adresa: Str. Tudor Vladimirescu nr. 50

Foto: monumenteoltenia.ro

Biblioteca Municipala

Langa Muzeul de Arta, pe Strada Gheorghe Doja nr.3 se afla o cladire impresionante, construita undeva in 1930. Pe Google Maps figureaza ca sediul al Bibliotecii Municipale din Calafat. Nu am reusit sa aflam foarte multe despre istoricul acestei cladiri. Stim doar ca proprietarii initiali nu ar fi avut urmasi, iar casa nu a fost nationalizata in perioada comunista.

Foto: discoverdolj.ro

Cladirea DSUP Calafat

Cladirea in care astazi se afla sediul Directiei Serviciilor de Utilitate Publica a fost ridicata in 1928, ca sediu al Clubului Subofiterilor Regimentului 31. In anii 2000 a fost demolata jumatate din aceasta cladire, in care a functionat provizoriu si Primaria Calafatului, pentru doi ani.

Strada Traian nr.41 Directia Serviciilor de Utilitate Publica

Foto:calafatro.wordpress.com

Casa Dumitru P. Arsseie

Casa in care se afla astazi sediul Politiei de frontiera a fost construita in 1878 de Dumitru P. Arssenie. Acesta a locuit aici pana in 1927, dupa care casa a intrat in patrimoniul autoritatilor de frontiera. Dumitru P. Arssenie era originar din Mykonos, Grecia, si este cunoscut pentru ca a ctitorit Biserica Greceasca Sf. Nicolae, a sprijinit spitalele de campanie ale Reginei Elisabeta, a fost vicepresedinte al Bancii Calafatului si consilier al primarului.

Statuia Maritei

Monumentul Maritei, opera unui sculptor vasluian, a fost inaugurat in 2001, in Parcul Municipal din Calafat, la initiativa comunitatii de aromani din Calafat. A fost ridicat pentru a cinsti memoria unei tinere voluntare, trimisa de aromanii din Timoc, alaturi de alte 26 de fetem sa ajute Romania in timpul Razboiului de Independenta.
In mana stanga tine o galeata cu apa pentru soldatii romani, iar in mana dreapta, o coroana pentru a premia efortul soldatilor romani.
Pe basorelief se afla urmatoarea inscriptie:
„In memoriam Marița fetița vlahă împușcată de turci la Smârdan în timp ce ducea apă soldaților români 1877.”
In 1905, la Smardan, a fost inaugurata prima statuie pentru cinstirea memoriei Maritei.

Foto: travellerinromania.com


Monumentul Eroilor Călăfeteni

Monumentul care prezinta un soldat din Primul Razboi Mondial, opera a sculptorului Dumitru Mataoanu, a fost dezvelit in 1923. Statuia soldatului este din bronz si este asezata pe un soclu de marmura.

Monumentul poate fi admirat in centrul orasului, pe Strada Alexandru Ioan Cuza nr.34.

Foto: wikipedia.org

Fantana Invelita

Fantana Invelita, aflata pe Str. Decebal nr.106, a fost ridicata in timpul domniei lui Carol I. In trecut era folosita in verile secetoase, cand nivelul Dunarii scadea foarte mult, iar locuitorii erau nevoiti sa vina aici cu galeti si bidoane pentru a alimenta cu apa.

In prezent apa nu mai este potabila avand o duritate foarte mare.

Fantana este un monument istoric si a fost reparata recent. Pe vremuri, in Calafat si in localitatile invecinate, existau multe fantani, la orice colt de strada. Totusi, nici una la fel de monumentala ca acesta, fiind si singura acoperita, de unde i-a venit si denumirea cu care este cunoscuta astazi.

Foto: ciobanugigel.com

Izvorul Baba Lupa

Izvorul Baba Lupa este unul din locurile invaluite in legenda. Se spune ca o fecioara care aducea apa de la acest izvor ar fi fost atacata de un lup iar o batrana aflata in apropiere si-ar fi sacrificat viata pentru salvarea tinerei.
O alta legenda spune ca cine bea apa din cismeaua Baba Lupa va ramane in Calafat pentru totdeauna.

Parcul Municipal

Langa Dunare, in perimetrul format de Strazile Baba Lupa, 1 Decembrie 1918, Nicolae Balcescu si Traian, se afla Parcul Municipal. Este singurul parc din Calafat, si locul unde ies la plimbare locuitorii, fiind o mica oaza de racoare si verdeata. Tot aici se afla majoritatea monumentelor si statuilor din oras: Monumentul Razboiului de Independenta, Monumentul Centenarului Independentei, Monumentul Maritei, Obeliscul Sergent Popescu Constantin sau Monumentul Eroilor Sovietici.

Foto: trecator.ro


Plajele Calafat si Bascov

Pe malul Dunarii in capatul Strazii Baba Lupa se afla Plaja Calafat, iar dupa podul peste Dunare, in afara orasului, se afla Plaja Bascov. Aceste doua plaje sunt locurile preferate de localnici in zilele toride de vara.

Plaja Sunny Beach Bascov este amenajata cu sezlonguri, restaurant si bar si este un loc care tine loc de mare pentru locuitorii orasului.

In final dorim sa multumim Casei de Cultura din Calafat, care ne-a ajutat cu informatii despre anumite obiective mentionate in acest articol, caci putine sunt sursele care descriu casele si palatele din Calafat.

Daca ti-a placut articolul “Locuri de vizitat in Calafat” iti recomandam si urmatoarele:

Locuri de vizitat in Galati

Locuri de vizitat in Ploiesti

Locuri de vizitat langa Bucuresti

Locuri de vizitat in Constanta

Locuri de vizitat in Sibiu

Surse pentru articol “Locuri de vizitat in Calafat”:

jurnalulolteniei.ro

monumenteoltenia.ro

audiotravelguide.ro

calafatnews.ciobanugigel.com

travellerinromania.ro

discoverdolj.ro

aiciastat.ro