Thursday, December 1Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

Prajim in acelasi ulei de mai multe ori sau nu?

Cu totii folosim uleiul in procesul de gatire al alimentelor si de cele mai multe ori refolosim acelasi ulei de mai multe ori. Dar, probabil te-ai intrebat “oare cat de sanatos este sa folosesti acelasi ulei la prajeli, de mai multe ori?” sau “de cate ori este recomandat sa folosesti acelasi ulei la prajit?”.

Astazi vom incerca sa raspundem la aceste intrebari si sa lamurim cititorii in privinta acestui aspect.
Pretul unui litru de ulei in magazinele din Romania se apropie de pretul benzinei sau motorinei cu diferenta ca uleiul de gatit se poate refolosi. Totusi, refolosirea uleiului nu este recomandata din doua puncte de vedere: nu este bun pentru sanatatea noasra si schimba gustul si calitatea preaparatului gatit in ulei refolosit.

 

despre prajitul in ulei

Dar cum nu ne permitem sa aruncam uleiul dupa fiecare omleta, decidem sa il folosim si a doua oara. Cum ne putem da seama cand este timpul sa nu il mai folosim? Sau ce putem face pentru ca uleiul sa poata fi folosit de mai multe ori?

 

  • Primul lucru pe care il putem face este sa nu incalzim foarte tare uleiul. Lasa focul mic spre moderat iar astfel uleiul nu se va arde atat de repede si va putea fi folosit pentru alte prajeli.
  • Filtreaza uleiul dupa fiecare folosire astfel ca la urmatoarea folosire sa ai doar ulei fara alte particule sau resturi alimentare din prejirea precedenta.
  • Depoziteaza uleiul filtrat in spatii reci chiar in frigider! Astfel viata uleiului va fi prelungita

 

Totusi, cum stim cand am folosit uleiul de prea multe ori?

Te-ar ajuta mult daca ai putea afla temperatura la care uleiul pe care il folosesti, incepe sa arda si sa monitorizezi situatia in tigaie la fiecare prajire dar aceasta varianta nu este foarte practica. De aceea multi dintre noi ne lasam in grija mirosului nostru. De indata ce uleiul a fost folosit de prea multe ori, acesta va arde la o temperatura mai joasa. Chiar daca nu dai focul la maxim, uleiul se deterioreaza dupa fiecare folosire prin ardere.
Tot ce ramane sa faci este sa analizezi culoarea uleiului si eventualele modificari in gustul alimentelor pe care tocmai le-ai prajit. Daca ouale/cartofii/pestele sau orice ai fi prajit are gust amarui iar uleiul din tigaie are culoare spre maro atunci este cazul sa arunci uleiul respectiv.
Nu exista un numar concret de reutilizari ale uleuiuli de floarea soarelui in special, desi multi producatori scriu chiar pe ambalaj ca acel ulei se poate refolosi de pana la 7 ori. Depinde foarte mult de ce alimente prajiti in acel ulei, la ce temperatura, pentru cat timp si de calitatea uleiului.

Uleiul din restaurante si fast food-uri se refoloseste!

Ce facem daca nu ne place sa consuman alimente prajite in ulei deja folosit? In aceasta situatie nu va ramane decat sa schimbati uleiul la fiecare prajire dar tineti minte ca daca sunteti obisnuiti sa mancati in oras in diferite restaurante sau fast food-uri, aici veti servi alimente prajite in ulei deja folosit pentru ca nici un fast food sau restaurant nu arunca uleiul dupa prima folosire, decat daca s-a prajit peste. Asadar, fara voia voastra, ajungeti sa consumati alimente prajite in ulei in care s-a mai prajit ceva, cel putin o data!

Leave a Reply