Wednesday, December 4Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

Viziteaza Cetatea lui Stefan cel Mare!

cetatea lui stefan cel mare

Cetatea de Scaun a Sucevei dateaza din secolul al XIV-lea si a fost ridicata de catre domnitorul Petru Musat. Aceasta facea parte din sistemul de fortificatii medievale construit in Moldova spre sfarsitul secolului al XIV-lea ca raspuns la amenintarea otomana.

Petru Musat construise cetatea cu intentia de a muta aici, la Suceava, capitala Principatului Moldovei, la acea vreme capitala fiind in orasul Siret iar cetatea avea sa ii serveasca drept resedinta voievodala.

Intre cetate si restul platoului pe care este asezata, se afla santul de aparare iar intrarea se facea printr-un pod de acces compus dintr-o parte fixa si una mobila ce se putea ridica in situatia in care cetatea era atacata. In mijlocul fortului Musatin din interiorul curtii se aflau mai multe incaperi, atat apartamentele domnesti cat si camere pentru soldati, oinchisoare, pivnite si altele.
Cetatea de Scaun a Sucevei - Cetatea lui Stefan
In timpul domniei lui Stefan cel Mare (1457-1504) , Cetatea de Scaun a suferit mai multe modificari intrucat domnitorul moldav considera ca cetatea nu este suficient de fortificata si ar fi o prada usoara pentru otomani, unguri, tatari si alti inamici ai Moldovei, asa ca a decis construirea unui zid cu o latime de 1.5 metri, ce avea sa inconjoare cetatea pe laturile de vest,est si sud.
Dupa asediul din vara anului, Cetatea a fost avariata iar Stefan cel Mare a considerat ca este nevoie de o si mai buna fortificare si a decis adaugarea unui alt zid cu grosimea de 2 metri care s-a unit cu zidul initial din partea de nord a cetatii.
Domnitorul Moldovei a adus si alte imbunatatiri cetatii, marind santul de aparare in incercarea sa de a fortifica la maxim cetatea.

Dupa domnia lui Stefan, Moldova si implicit Suceava cu Cetatea de Scaun au cazut prada cotropitorilor in diferite etape, ajungand de pe mana otomanilor pe mana polonezilor intr-o insiruire de evenimente istorice nefaste.

Dupa 1673 anul cand otomanii s-au chinuit sa alunge garnizoana poloneze stabilita in cetate, acestia i-au ordinat domnitorului de atunci Dumitrascu Cantacuzino sa darame cetatea. Nu s-a putut darama atunci, insa i-au dat foc pentru a o slabi iar 10 ani mai tarziu o mare parte a cetatii avea sa se prabuseasca in urma unui puternic cutremur.

In prezent Cetatea se afla in ruine desi in 2004 la 500 de ani de la moartea lui Stefan cel Mare, statul a finantat o lucrare de restaurare partiala a cetatii. Cetatea este inclusa in patrmoniul istoric si cultural al Sucevei si poate fi vizitata de catre turisti.

Leave a Reply