Obiective turistice in Valenii de Munte si imprejurimi. Top locuri de vizitat.
Micutul oras Valenii de Munte se afla la 20 de km de Ploiesti, intr-o zona deluroasa, la marginea Subcarpatilor de Curbura. Desi poate parea o destinatie plictisitoare, va asiguram ca aveti ce vizita in Valeni. De la muzee la biserici vechi, pana la trasee de drumetie, mai lejere sau mai dificile. Si localitatea invecinata Drajna, are o serie de obiective turistice pe care le vom include in acest articol.
Cuprins Articol
Muzeul Memorial „Nicolae Iorga”
Muzeul este amplasat in centrul istoric al orasului, pe Str. George Enescu nr.3, in casa ce a apartinut marelui istoric, savant si om politic Nicolae Iorga.
Aceasta casa era resedinta de vacanta, casa in care si-a petrecut mai bine de 30 de ani.
Casa a apartinut inainte unui anume Panca, fiind atestata documentar in 1833, ulterior, in 1908, ajunge in prorpietatea lui Nicolae Iorga.
La interior pot fi admirate obiecte ce au apartinut marelui savant, fotografii, o biblioteca impresionanta, manuscise, piese de mobilier si altele.
Muzeul de Arta Religioasa
Cladirea in care se afla astazi Muzeul de Arta Religioasa a fost inaugurata in 1922, in prezenta Reginei maria, si avea destinatie de scoala.
Expozitia este desfasurata in patru sali, si cuprinde obiecte religioase diverse, precum cruci si icoane vechi, sfesnice, vestminte preotesti, potire din argint, carti vechi si altele.
Muzeul Natura Vaii Teleajenului
Cladirea in care este gazduit muzeul se afla pe Strada Berevoiesti si este monument istoric.
Expozitia cuprinde elemente specifice Vaii Teleajenului, precum flora, fauna sau relieful.
Muzeul este unul modern, interactiv si ofera vizitatorului o experienta senzoriala, dincolo de prezentarea exponatelor.
Biserica Adormirea Maicii Domnului
Ctitoria lui Hagi Stoian Clucerul dateaza din 1680, de pe vremea domnitorului Serban Cantacuzino, insa cutremurele si alte dezastre au distrus biserica in repetate randuri. Aceasta a fost reconstruita de fiecare data, pastrandu-se astazi doar pisania originala, bolta de la intrare si cele doua coloane din piatra de la intrare.
in 1996 cand enoriasii s-au bucurat de intalnirea cu Prea Fericitul Patriarh Teoctist. Din biserica veche, dupa cutremur, n-au ramas decat pisania de la 1734 o fresca de sus si bolta de intrare in biserica. Sunt la locul lor cele doua coloane din piatra si usile de la intrare
ADRESA: Str. Berevoiesti, nr. 2
Biserica Sf. Nicolae Tabaci
Se spune ca aici a fost o mica biserica din lemn, inainte de ridicarea actualei biserici. Datarea noii biserici este discutata, fiind inaintate doua variante, 1833 si 1804. Aceasta biserica era cunoscuta ca Biserica Tabacarilor, stabiliti aici pentru a fi mai aproape de apa necesara prelucrarii pieilor.
ADRESA: Str. Aleea Biserici, nr. 9
Biserica Berevoiesti – Sf. Spiridon
Biserica actuala (Monument Istoric – Prahova), a carei vechime nu se cunoaste, a fost ridicata pe fundatiile unei biserici anterioare. O cruce de piatra din vecinatatea bisericii, datata 1726, reprezinta dovada existentei acesteia inca din secolul al XVIII-lea. Pictura, foarte frumoasa, este realizata de un ucenic al pictorului Tattarescu, in jurul anului 1920.
Biserica poate fi vizitata pe Strada Berevoiesti nr. 52
Moara Domneasca din Drajna
Moara de apă Warthiadi sau moara Domnească, cum era cunoscută în trecut, este prima componentă a ansamblului arhitectonic de la Drajna care atrage atenția călătorului, fiind amplasată pe un iaz deviat din râul Teleajen.
Moara Domneasca sau Moara de apa Warthiadi, face parte din ansamblul arhitectonic de la Drajna. Este ampalsata pe un iaz captat din raul Teleajen si in prezent este unul dintre principalele obiective turistice din Drajna, in apropiere de Valenii de Munte.
Castrul Roman Drajna de Sus
In Drajna de Sus, pe Dealul Gradiste, la altitudinea de 475m, se afla ruinele unui castru roman, datat in secolul II, in ultimii ani de domniei a Imparatului Traian.
Castrul a fost descoperit de profesorul M.D. Bazilescu, in timpul muncilor agricole, in 1883.
Sapaturile in scop arheologic au inceput in 1888 si au continuat in perioada 1939-1940.
Peste ruinele castrului roman a fost ridicata o constructie ce are rol de protectie a sitului arheologic.
Castelul Filipescu Kretzulescu
Castelul este asezat pe un platou la varsarea paraului Drajna in Raul Teleajen, in apropiere de Moara Domneasca.
A apartiunt familiilor boieresti Kretulescu si Filipescu. Astazi, aici functioneaza Sanatoriul TBC Drajna.
Pe locul unde se afla astazi castelul s-au descoperit urme de locuire inca din epoca bronzului.
Castelul dateaza din secolul XVII, fiind refacut spre sfarsitul secolului al XIX-lea.
Domeniul de la Drajna are in spate o intreaga istorie, pe care o puteti citi pe indelete aici.
Crucea Piscul Domnului
Crucea Piscul Domnului reprezinta un loc sacru pentru drajneni, fiind locul unde se sarbatoreste in fiecare an ziua comunei. Crucea actuala dateaza din 2000, inlocuind o cruce din lemn cu o inaltime de 3,4m, ce data din 1930.
Locurile pe care se afla astazi crucea se aflau in centrul vechii asezari, distrusa in luptele cu tatarii.
Manastirea Zamfira
Manastirea Zamgira se afla in comuna Lipanesti, aproape de Satul Zamfira. Constructia bisericii a inceput in timpul lui Nicolae Mavrocordat intre 1721 si 1730, la initiative Zamfirei Apostoli, vaduva lui Manoil Apostoli, un comerciant avut, dar a fost terminata abia in 1743.
In secolul urmator se construieste biserica noua, ce avea sa fie pictata de Nicolae Grigorescu.
Afectata de cutremurele din 1940 si 1977, ansamblul intra in proces de restaurare, din 1977 pana in 1982.
Ruinele Bisericii Sf Parascheva Ogretin
Langa noua Biserica Sf. Dumitru din Ogretin, localitate aflata imediat dupa Drajna, se afla ruinele vechii biserici Sf. Parascheva. Acesata veche biserica a fost ctitorita in 1917 de locuitorii satului Ogretin. Inainte de a ajunge ruina, a trecut printr-o restaurare in 1938. Ulterior, soarta i-a fost potrivnica, iar cutremurele din 1940 si 1977 au ruinat-o.
Cascada Schinda
Cascada Schinda se afla in Muntii Tataru, iar punctul de plecare in aceasta drumetie lejera este Barajul Maneciu. Traseul tine drumul forestier de aproximativ 5 km pana la cascada si este accesibil celor cu o minima conditie fizica. Nu este necesar echipament specific de munte, avand in vedere ca se parcurge un drum forestier si nu poteci de munte.
Salina Slanic Prahova
Mina Unirea este situata la adancimea de 208 metri, si se intinde pe o suprafata de 53000mp. A fost deschisa vizitatorilor incepand cu 1970 si se afla si astazi in circuitul turistic.
Pretul unui bilet de intrare este 45 de lei iar accesul se face cu microbuze.
In salina se gasesc cateva chioscuri, mese de biliard si tenis de masa, cateva paturi pentru cei care vor sa doarma aici in scop terapeutic si alte cateva amenajari. Este principalul obiectiv turistic al zonei, iar daca ajungeti la Valeni si nu ati mai vizitat Salina Slanic Prahova, trebuie sa mergeti macar o data in viata.
Lacul Maneciu
Lacul de acumulare Maneciu este un obiectiv strategic, dar poate fi admirat fara a incalca legea. Privelistea de la lac ofera o vedere de ansamblu a muntilor din imprejurimi, fiind un cadru foarte pitoresc. Muntii din jurul Lacului Maneciu sunt Clabucetul Maneciului si Muntii Tataru. Din zona lacului se pleaca in drumetie spre Cascada Schinda
Surse:
https://www.valeniidemunte.com.ro
https://turism.drajna.ro
Home