Thursday, July 11Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

Manastirea Bradu, Buzau, Valea Tisaului.

Fosta Manastire Cetate Bradu, se afla aproape de Buzau, si mai aproape de Manastirea Ciolanu, un loc preferat atat de catre enoriasi cat si de catre turisti. Este o fosta manastire de calugari greci, puternic fortificata, si cu o bogata istorie ce se leaga de unii dintre cei mai importanti domnitori ai Tarii Romanesti.

Pentru a va impresiona inca de la inceputul acestui articol, iata cum arata aceasta adevarata cetate, in vremurile ei de glorie.

Localizare Manastirea Bradu

Fosta Manastire Fortificata Bradu se afla pe Valea Tisaului, pe malul stang al raului Niscov, chiar la soseaua ce parcurge valea, DJ100H. Cel mai apropiar oras este Buzaul, situat la aproximativ 30 de km. Va recomandam sa vizitati aceasta manastire impreuna cu Manastirea Ciolanu, aflata la mai putin de 10 minute de mers cu masina.

Locul a fost ales pentru protectia oferita atat de rau cat si de panta pe care s-a ridicat manastirea.

Foto: Google Maps

Descrierea complexului

Complexul fortificat este alcatuit din:

  • Biserica Sfantul Dumitru
  • Casa Domneasca
  • Ziduri de aparare
  • Ruinele Chiliilor si anexelor

Zidurile au fost construite din bolovani de rau cu caramida, fiind intarite cu contraforti specifici zidurilor de aparare. In colturi existau 4 turnuri cu plan circular, aproape identice, dintre care mai exista astazi doar doua. Turnurile avea ferestre inguste folosite pe post de guri de tragere in cazurile cand era necesara apararea cetatii.
Portile de la intrarea estica, ce dateaza din 1821, se afla astazi la Muzeul de Istorie din Buzau.

Biserica a fost construita in 1634, in stil bizantin, fara abiside, si cu o turla unde se afla clopotele.
Aici se mai tin ocazional slujbe, biserica fiind intr-o stare mai buna comparativ cu restul complexului.

Scurt istoric Manastirea Bradu

Constructia Manastirii Bradu a fost initiata in secolul al XVI-lea de familia Badeanu Mihalcescu Candescu, fiind continuata de catre sotia domnitorului Mihnea Turcitul, Doamna Neaga. Si din acest motiv manastirea mai este cunoscuta cu numele “Manastirea Doamnei Neaga”.

De la Manastirea Fortificata Bradu a plecat Mihai Viteazu pe Valea Buzaului, inainte de batalia de la Selimbar.
Cetatea se leaga si de numele lui Constantin Brancoveanu, caci domnitorul s-a refugiat aici in mai multe randuri. De altfel, din porunca sa au fost efectuate lucrari de reparatie la casa domneasca, biserica si ziduri.

La inceputul secolului al XIX-lea, aici s-au refugiat boierii din zona, manastirea rezistand unui asediu al eteristilor.

Intre 1872 si 1910 aici a functionat o scoala., iar pana in 1905 aici a fost si sediul primariei.

Dupa revolutia din 1989 s-au efectuat multiple sapaturi arheologice si lucrari de restaurare, totusi mai este mult de lucru pentru redarea gloriei pe care manastirea o avea in urma cu secole.

Galerie Foto Fosta Manastire Fortificata Bradu

1 Comment

Comments are closed.