Wednesday, October 4Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

Manastirea Plataresti

Manastirea Plataresti dateaza din secolul al XVII-lea, din timpul domnitorului Matei Basarab, si este una dintre manastirile fortificate de langa Bucuresti, care exista si astazi. Este un loc greu incercat de provocarile secolelor prin care a trecut, dar care a reusit sa supravietuiasca pana in zilele noastre, ce-i drept cu multe modificari.

Localizare si Acces Manastirea Plataresti

Manastirea Plataresti este localizata in Satul Plataresti, Judetul Calarasi, pe Strada Matei Basarab.
A fost infiintata in timpul domnitorului Matei Basarab, in 1646. In incinta manastirii se afla si fosta Casa Domneasca, astazi in stare anvansata de degradare.

Manastirea Plataresti se afla situata la 20 de km sud-este de Bucuresti si la 15km de Manstirea Cernica.
In 1915 a fost declarat monument istoric.
Ansamblul poate fi vizitat in intregime, accesul fiind permis atat in curte, cat si in biserica sau in Casa Domneasca, cu exceptia chiliilor maicilor. Totusi, accesul in casa ruinata se face pe proprie raspundere, si trebuie sa aveti grija, caci exista pericole la tot pasul.

Scurt istoric

Manastirea dateaaza din 1632, avand aproape 400 de ani vechime. Biserica de piatra a fost ridicata intre 1642 si 1646. Ctitorii sunt domnitorul Matei Basarab si sotia sa Elena, sora lui Udriste Nasturel, unul dintre cei mai importanti oameni din Tara Romaneasca ai acelor vremuri.
Se spune ca manastirea a fost ridicata pentru a celebra fie victoria impotriva lui Radu Ilias fie impotriva lui Vasile Lupu.
Desi mutase capitala la Targoviste, domnitorul Matei Basarab s-a ingrijit si de apararea Bucurestiului, prin construirea mai multor manastiri fortificate precum Plumbuita, Manastirea Marcuta, Manastirea Negoesti, Manastirile Caldarusani si Plataresti.

Manastirea Plataresti a fost devastata de trupele tatare, chemate in ajutor de Gheorghe Ghica, in lupta cu domnitorul Mihnea al III-lea, in 1659. Acesta din urma se rasculase impotriva turcilor, iar Gheorghe Ghica a intervenit pentru a lua tronul Tarii Romanesti.

Manastirea a fost devastata insa a scapat neincendiata. Renovarile au inceput 25 de ani mai tarziu, in timpul domniei lui Serban Cantacuzino.
Constantin Brancoveanu s-a ingrijit si el de Manastirea Plataresti, pe care o folosea ca refugiu la nevoie.

Istoricul ansamblu a inceput sa decada odata cu domniile fanariote. Afectata de dezinteresul egumenilor greci, de razboaie si cutremure, manastirea ajunge o ruina.

Dupa secularizarea averilor manastiresti, intrata in posesia statului, este reparata in 1866, primind destinatia de penitenciar pentru femei. A indeplinit acest rol pana in 1924.
A fost devastata de trupele bulgare cantonate aici in timpul Primului Razboi Mondial, iar intreaga arhiva a fost arsa.
Manastirea reintra in posesia Bisericii Ortodoxe Romane, iar incepand cu 1930, patriarhul Miron Cristea reinfiinteaza Manastirea Plataresti, ca manastire de calugari.

La 1936 in incinta manastirii functiona o inchisoare, cu 60 de detinuti adusi de la Telega.
Apoi in 1944 devine din nou inchisoare pentru detinuti politici.
Casa Domneasca si Turnul Clopotnita au fost refacute in 1938 de arhitecul Burelli.
La 1960 manastirea este transformata in spital de boli mintale, unde erau internati si tratati si detinutii politici.
Incepand cu 1989, manastirea scapa de functia de inchisoare si ramane doar spital, pana in 1996 cand este evacuat.
O parte a ansamblului a fost refacuta in 2000 si in perioada 2009-2010, si anume biserica si chiliile de pe latura de nord.

Descriere ansamblu

Ansamblul este format din:

  • Biserica cu hramul “Sf. Mare Mucenic Mercurie”
  • Casa Domneasca
  • Chilii
  • Anexe
  • Zid de incinta
  • Turn Clopotnita

Galerie Foto Manastirea Plataresti

Surse: turismneconventional.ro/index.php/Mânăstirea_Plătărești_-_Casa_Domnească