Manastirea Ciolanu se afla in Judetul Buzau, pe drumul DJ203G , la 25 de km de statiunea Sarata Monteoru si la aproape 40 de km de orasul Buzau.
Este pozitionata aproape la jumatatea drumului dintre Hales si Magura, pe versantul sudic al Dealului Ciolanu.
Este o manastire de calugari crestini ortodocsi si un loc de pelerinaj pentru mii de romani. Locul este de o frumusete rara, atat prin prisma peisajului natural deosebit cat si a arhitecturii complexului.
Manastirea este alcatuita din poarta de lemn, turnul clopotnita, biserica noua, biserica veche, cimitirul, casele si anexele manastiresti, doua fantani si o curte foarte mare.
Scurt istoric al Manastirii Ciolanu
Manastirea Ciolanu este atestata documentar inca din secolul al XVI-lea, fiind ctitorita de Doamna Neaga in 1590, conform traditiei. Exista si alte teorii cu privire la data si ctitor,iar unele dintre acestea ii dau ctitori pe Radu si Dragomir din Vernesti, sau pe Dumitru Ciolanu din Transilvania, iar ca an 1568.
O alta teorie spune ca asezamantul a fost infiintata de catre calugari bizantini ce s-au refugiat aici dupa caderea Bizantului.
In curtea interioara se afla doua biserici, la distanta de aproximativ 100 de metri una de cealalta.
Biserica veche are hramul Sfantul Mucenic Gheorghe, si a fost ridicata in 1589 de catre Doamna Neaga, sotia domnitorului Mihnea Turcitul. Doamna Neaga alaturi de cei cinci copii au folosit asezamantul si ca refugiu in timpul unei invazii otoman.
Biserica noua, cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel, dateaza din 1828 si a fost ridicata de episcopul Chesarie al Buzaului.
Prin secolul XVII manastirea ajunge inchinata grecilor, care o pustiesc, dupa obiceiul vremurilor.
Ulterior, manastirea si-a recapatat gloria datorita Sfantului Vasile de la Poiana Marului, care in 1763 reorganizeaza viata calugareasca de la Ciolanu.
In Biserica Mare se afla moastele Sfintilor Haralambie, Parascheva, Pantelimon si Trifon, moaste aduse din Grecia la 1830.
Manastirea a fost distrusa de un incendiu in 1855, fiind refacuta ulterior, in 1862.
In incinta Manastirii Ciolanu functioneaza si un muzeu, intr-una dintre cladirile ridicate in 1979. Expozitia cuprinde diferite unelte, obiecte de uz gospodaresc folosite de calugari la olarit sau in agricultura, icoane si alte obiecte biseriecesti.
La Manastirea Ciolanu se afla multe dintre icoanele realizate de marele pictor roman Gheorghe Tattarescu, dar si o icoana bizantina veche de cateva secole, pictata la Muntele Athos, si care il infatiseaza pe Sfantul Gheorghe.
Ce mai poti vizita langa Manastirea Ciolanu
In apropierea Manastirii Ciolanu se afla si alte locuri frumoase pe care merita sa le vizitezi, daca tot te aflii in zona. Mentionam Manastirea Bradu, Manastirea Barbu, Tabara de Sculptura Magura, Schitul Cetatuia sau Statiunea Sarata Monteoru, ceva mai departe, dar in drum, daca veniti dinspre Buzau.
Chiar daca nu sunt langa manastire, enumaram si urmatoarele locuri: Ruinele Cetatii Dacice Gruiul Darii, Varful Istrita, Chilia lui Ambrozie sau locul unde a fost descoperit tezarul Closca cu puii de aur.