Cetatea Feldioara, sau Marienburg este situata in Judetul Brasov, pe malul stang al Raului Olt, la 17km de orasul Brasov, fiind construita in secolul al XIII-lea de catre cavalerii teutoni. Aceasta fortificatie a fost cea mai importanta ridicata de cavalerii teutoni in Transilvania.
Cuprins Articol
Istoricul Cetatii Feldioara
Construita in aceeasi perioada precum Cetatea Taraneasca Prejmer, Cetatea Feldioara nu a avut aceeasi soarta, fiind distrusa aproape complet si restaurata intre 2013 si 2017.
La inceputul secolului al XIII-lea, Cneazul Andrei al II-lea a colonizat în anul 1211 în Țara Bârsei, Ordinul cavalerilor teutoni, pe care tot el, apoi l-a alungat în anul 1225, după confruntări armate, de frica unei expansiuni a teutonilor.
Inainte de restaurarea din 2013-2017, printre ruinele cetatii, abia se mai pastrau cateva urme vizibile ale prezenței Cavalerilor Teutoni.
Turnurile și curtinele au fost construite probabil de comunitatea săsească rămasă după plecarea lor, fara sa se poate preciza cu exactitate perioada. După invazia tatarilor, a avut loc o adevărată efervescență în construirea și ridicarea de noi fortificații.
Cum cetatea din Feldioara a fost practic distrusă, localnicii au reconstruit-o cu o incintă ovală, după forma platoului, făcându-i intrarea prin sud, ridicând turnuri de apărare, singurul ramas in picioare pana astazi fiind cel vestic.
Reconstructia Cetatii Feldioara
Reconstructia cetatii a fost posibila datorita investitiei Consiliului Judetean, care a alocat aproximativ 4 milioane de euro pentru a recrea ceea ce a fost candva cetatea teutonilor. S-au restaurat toate zidurile de incintă și toate turnurile dar si zidul Zwinger de protecție.
Toate fortificațiile inițiale, de pe vremea teutonilor, au fost conservate în întregime. Prin marcarea la nivelul solului, în curtea interioară s-au pus în valoare resturile capelei și a mănăstirii cisterciene.
Pentru a recrea cetatea, s-a folosit material natural, cat mai apropiat de cele utilizate la constructia originala, asta insemnand piatra si lemn similare ca aspect si textura, aduse de la afaceri locale din regiune.
Expozitii in Cetatea Feldioara
In incaperile rezultate in urma reconstructiei au fost create ateliere si muzee, cu obiecte specifice sasesti, din diferite perioade, dar si expozitii tematice.
Acces la Cetatea Feldioara
Cetatea Feldioara este localizata in Comuna Feldioara, Judetul Brasov, pe drumul spre Sighisoara. Distanta dintre Brasov si Feldioara este de aproximativ 21 de km si poate fi parcursa in aproximativ 30 de minute.
Poate fi vizitata zilnic, dupa urmatorul program:
- Luni 11-17
- Marti-Vineri 09-17
- Sambata si Duminica 09-18
Accesul catre cetate se face cu masina sau pe jos, existand suficiente locuri de parcare chiar langa cetate. Pretul unui bilet este de 15 lei iar explicatiile ghidului contribuie foarte mult la experienta vizitarii.
Alte cetati aproape de Feldioara
Daca veniti la Feldioara, indiferent din ce directie o faceti, puteti opri la multe alte obiective turistice, in special cetati si biserici fortificate. Va prezentam mai jos o mica lista cu alte cetati aproape de Feldioara, in caz ca aveti mai mult timp la dispozitie si vreti sa vedeti mai multe fortificatii in zona:
- Cetatea Taraneasca Prejmer
- Cetatea Taraneasca Harman
- Biserica Fortificata Rotbav
- Biserica Fortificata Maierus
- Biserica Fortificata Halchiu
- Biserica Fortificata Bod
- Biserica Fortificata Sanpetru
- Biserica Fortificata Haghig