Tuesday, June 25Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

Cometa care canta! Naveta Rosetta a descoperit o cometa care scoate sunete!

Nava spatiala Rosetta a arata oamenilor de stiinta multe lucruri despre comportamentul si aspectul cometei 67P/Churyumov-Gerasimenko dar si din ce este facuta, cum miroase si chiar ce sunet are. Cu o zi inainte ca Philae, modulul care a aterizat pe cometa , ESA a lansat pe internet un clip audio cu sunetele scoase de catre cometa.
Cantecul cometei este infiorator si seamana foarte mult cu sunetele scoase de Predator in filmul care l-a avut ca star pe Schwarzenegger.
Cum undele sonore nu pot traversa spatiul, aceasta redare nu este o inregistrare directa, in schimb Rosetta a adunat variatii ale campului magnetic din jurul comotei si a rezultat ca frecventele sunt intre 40 si 50 de miliherti, de 10000 de ori mai incet decat poate percepe urechea umana. Oamenii de stiinta din cadrul proiectului au alterat frecventele sunetului cometei pentru a putea fi auzite de urechea umana si au descoperit astfel o serie de click-uri sub forma continua precum un cantec, ce-i drept nu foarte melodios.
Primele fluctuatii au fost reperate in luna august in timp ce naveta Rosetta se apropia de cometa insa nu s-a aflat cu certitudine ce anume provoaca aceste sunete.
“Este incantator pentru ca este ceva complet nou pentru noi. Nu ne asteptam la asta si inca lucram sa intelegem fizica din spatele a ce se intampla cu aceasta cometa.” a spus Karl-Heinz Glameier, investigatorul principal al RPC.
Pana acum, cea mai sigura teorie este acea ca materia neutra care se desprinde de cometa se ionizeaza de catre vanturile solare dar mecanismul care declanseaza si produce acest fenomen este inca necunoscut.

Leave a Reply