Tuesday, July 9Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

Dezastru ecologic! Marea Aral a disparut aproape in totalitate!

Candva a patra mare ca intindere de pe glob, Marea Aral a secat aproape in intregine in ultimii 20 de ani ajungand acum, o zona semidesertica. Trist este faptul ca acest lucru s-a intamplat din cauze antropice, omul fiind cauza cataclismului ecologic.
Situata in desertul Kyzylkum in zona centrala a Asiei, Marea Aral aproape ca a disparut complet de pe fata pamantului asa cum reiese si din imaginile pe care chiar NASA le-a pus la dispozitie.
In ani 60, Uniunea Sovietica a demarat proiectul de redirijare a unor rauri fara a lua in calcul eventualele efecte pe care aceasta metoda le va avea asupra intinderii de apa. Scopul acestei proceduri a fost unul oarecum nobil, raurile fiind redirijate pentru a deservi locuitorii in uzul zilnic si in agricultura. Pana la interventia rusilor, cele doua rauri Syr Darya si Amy Darya se varsau in Marea Aral insa impactul pe care l-a avut aceasta redirijare a fost devastator.
Sistemul de irigatii a functionat, facand din toata zona desertica, una locuibila si arabila insa costul platit a fost suprem, in prezent Marea Aral fiind aproape istorie.

Marea Aral

Video cu Marea Aral secand.

Leave a Reply