Monday, May 23
Shadow

Despre originile si istoria pizzei.

Pizza este o paine plata, de obicei rotunda, acoperita cu sos de rosii si branza, plus alte topping-uri optionale, preparata la cuptor. Inca din antichitate, grecii sunt cei care pregateau o paine mare, rotunda si plata, pe care puneau ulei, ierburi si condimente.

Ca un fapt inedit, rosiile nu fusesera descoperite la acea vreme, prin urmare nu faceau parte din reteta. Dupa ceva timp, painea mare, rotunda si plata a ajuns si in Italia. Incepand din secolul al XVIII-lea a inceput sa fie vanduta pe strada si in piete. Era ieftina, gustoasa, consistenta, fara „artificii” deasupra, si era vanduta mai ales saracilor din zona Napoli.

Prin 1889, Regina Margherita, alaturi de sotul sau, Umberto I, au pornit intr-un tur al Regatului Italian. Regina a vazut ca oamenii apreciau acest „fel de mancare” si a poftit la o felie. Reginei a inceput sa ii placa pizza atat de mult, incat o manca mereu, mai ales cand era in preajma multimii.

Alteta a continuat sa faca acest lucru in pofida criticilor ca se infrupta din mancarurile celor de jos. Regina Margherita insa a facut o foarte mare pasiune pentru pizza. In asemenea masura, incat l-a chemat la curtea regala pe bucatarul-sef Rafaelle Esposito, care lucra intr-o pizzerie si l-a rugat sa ii pregateasca cateva variante de pizza. Rafaelle a fost atat de onorat de rugamintea reginei, incat s-a hotarat sa faca o reteta de pizza doar pentru ea. A pregatit o pizza cu rosii, mozarella si busuioc proaspat (pentru a reprezenta culorile drapelului italian: rosu, alb si verde).

Aceasta a devenit preferata reginei Margherita. Si asa a ajuns aceasta reteta de pizza sa se numeasca “Pizza Margherita”. Cu timpul au inceput sa apara si sa…dispara chiar, tot felul de retete, in functie de zone, dar reteta Margheritei a ramas si este poate una dintre cele mai apreciate pizze din lume. Napoletanii numesc Pizza Margherita, cea mai buna pizza din lume.

Leave a Reply