Saturday, July 20Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

Cetatea Malaiesti, fortareata unor cnezi din Tara Hategului.

Cetatea Malaiesti se afla in satul Malaiesti, Comuna Salasu de Sus, Judetul Hunedoara, aproape la poalele Muntilor Retezat, in partea nordica.
Familia de cnezi Saracin, care detinea domeniile din zona Salasului, a ridicat aceasta fortareata pentru a se apara de atacurile familiilor rivale. Pe masura ce si-au construit locuinte mai confortabile, odata cu trecerea secolelor, cetatea a fost folosita pentru adapostirea diferitelor bunuri.


Cetatea a fost construita in trei etape, prima demarand in secolul XIV prin construirea donjonului cu inaltimea de 11m, inconjurat de incinta de piatra.
In a doua etapa acestea au fost suprainaltate, iar in etapa a treia au fost adaugate cele 4 turnuri de aparare.
Cetatea si-a pierdut din importanta, fiind abandonata in sec. al XVII-lea.

In prezent Cetatea Malaiesti a reinviat gratie proiectului de restaurare demarat in 2012. Pentru restaurarea acestui monument istoric au fost alocate 7,6 milioane de lei, mare parte din suma provenind din fondurile europene.

In interiorul cetatii a fost amenajata si o expozitie cu diverse obiecte medievale.

Localizare si acces Cetatea Malaiesti

Pentru a ajunge la Cetatea Malaiesti, trebuie sa ajungeti in localitatea Ohaba de Sub Piatra, iar de aici sa va indreptati spre Satul Malaiesti. De aici indicatoarele catre cetate va duc in mai putin de 1 km, in parcarea amenajata special pentru vizitatori. Ohaba de Sub Piatra se afla pe Drumul European 79 la aproximativ 10km de Orasul Hateg.

Cetatea Malaiesti poate fi inclusa intr-un intinerariu atunci cand va aflati in zona pentru drumetii in Muntii Retezat, daca vizitati Sarmizegetusa, Castelul Corvinilor, orasele Hunedoara si Hateg sau Poiana Narciselor din Salasu de sus. De aici puteti merge pentru o scurta drumetie ce porneste din Carnic, la Cascada Lolaia, iar cei pregatiti pot urca in zona alpina la Lacul Bucura.
Programul de vizitare este de luni pana joi intre 08 si 15, vineri intre 08 si 14, iar sambata si duminica de la 10 la 18.
Pretul unui bilet de intrare este 5 lei, conform ultimelor informatii de pe pagina oficiala de facebook a cetatii.

Galerie Foto

Cetatea Malaiesti din Tara Hategului
Panou Informatii Cetatea Malaiesti
Galerie foto : despretoate.com