Wednesday, October 4Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

Am putea creste legume in spatiu?

Astronautii de pe statia spatiala internationala depind in totalitate de proviziile trimise de pe pamant pentru a trai in spatiu. In fiecare zi, membrii echipajului consuma 30 de kilograme de mancre, apa si aer , fapt ce duce in timp la acumularea unei cantitati mari de incarcatura, care desigur costa o suma considerabila de bani pentru a putea fi adusa in spatiu.
Dar ce ar fi daca s-ar putea cultiva plante pe statie in asa fel incat cosmonautii sa aiba propria rezerva de apa si mancare reducand astfel povara de a trebui sa fie trimise aceste provizii de pe Terra.

statia spatiala internationala 2014
Tocmai de aceea oamenii de stiinta din Norvegia se imbarca la un studiu de 10 ani pentru un proiect ce tinteste sa investigheze cum cresc plantele in spatiu si daca ar putea contribui in mod realist si considerabil, pe termen lung, la aprovizionarea cosmonautilor.
In cele din urma s-ar putea ajunge la investigarea fezabilitatii cresterii recoltelor pe Luna sau pe Marte., dar pana acolo mai este cale lunga.

Noul proiect, Time Scale, va fi condus de Ann-Iren Kittan Jost, cercetator la CIRIS , centru de cercetare in spatiu stabilit la universitatea norvegiana de stiinta si tehnologie din Trondheim, in colaborare cu cu Agentia Spatiala Europeana. Aceasta echipa de cercetare a efectuat deja experimente cu plante pe statia spatiala internationala inca din 2006, dar munca s-a indreptat pe modelul de crestere a plantei Arabidopsis thaliana. Aceste experimente au fost efectuate pe unul din modulele statiei spatiale, Sistemul Modular de Cultivare European, care ii ajuta pe oamenii de stiinta sa inteleaga biologia plantelor in conditii de microgravitatie.

Pentru noul proiect, modulul va fi upgradat pentru a fi potrivit noilor experimente cu recolte. Oamenii de stiinta nu sunt siguri de ce plante vor incerca sa cultive  dar rosiile cherry, boaobele de soia si salata verde au fost luate in considerare.
Contitiile de pe statia spatiala internationala sunt foarte diferite de cele de pe Pamant asa ca cercetatorii trebuie sa lucreze mai intai la cum sa tina plantele in viata in acest mediu nou.

NASA vrea sa cultive salata si alte legume in spatiu
“Una din cele mai mari provocari este sa administram exact cantitatea de apa si nutrienti necesara plantelor in astfel de gravitatie.” a explicat Kittang Jost pentru revista “Science Nordic”.
Mai departe, fiinda nu exista curenti de aer in spatiu, acestia vor trebui sa asigure circulatia suficienta a aerului in jurul plantelor pentru a preveni respirarea aceluiasi aer de fiecare data.

Si NASA investigheaza fezabilitatea cresterii de plante comestibile in spatiu iar in prezent studiaza performantele unei noi camere de crescut plante , Veggie, destinata tot pentru statia internationala spatiala. Aceasta investigatie ce a fost denumita “Veg-01” se va axa pe cresterea si dezvoltarea semintelor de salata verde in conditiile oferite de spatiu.

In cele din urma, visul este ca in interiorul Statiei sa existe un sistem inchis care sa primeasca apa, nutrienti si aer intr-un ecosistem viabil. Ideea este ca astronautii sa poata consuma alimente create in spatiu iar deseurile rezultate sa poata fi transformate in fertilizator pentru plante care la randul va produce oxigen si mai multa mancare.

Se preconizeaza ca un astfel de sistem, functional, va fi gata la mijlocul secolului!

Leave a Reply