In Transnistria apele au fost tulburi sunt si vor fi mult timp de aici incolo mai ales in conditiile in care conflicte interetnice au loc des iar intreaga zona este controlata de fosti KGB-isti avand atat interese proprii in “tara” dar si interesul Moscovei.
In 1990 separatisti rusi sustinuti de Moscova au declarat Republica Moldoveneasca Transnistreana, pe 2 septembrie iar in 1992 cu ajutorul fortelor armate rusesti au pornit un razboi avand ca scop obtinerea independentei, fapt ce s-a si intamplat insa nu in totalitate.
Regiunea separatista s-a desprins de Republica Moldova in 1992 dupa lupte in care sute de soldati moldoveni au murit iar dupa acest conflict, Rusia a decis sa lase acolo un numar necunoscut de trupe, pentru a asigura “stabilitatea” in regiune.
Capitala Transnistriei este la Tiraspol, oras controlat de fosti KGB-isti unde traficul cu arme este principala sursa de venit pentru asa zisele “autoritati locale” fiin cunoscut faptul ca Transnistria este o regiune in care traficul de arme este poate cea mai profitabila activitate.
Traiul dincolo de Nistru este unul la limita subzistentei mai ales in zonele rurale iar in capitala Tiraspol inca troneaza statui cu Lenin iar tancuri rusesti sunt amplasate pe post de monument pe principalele strazi ale orasului.
Statut politic actual
Transnistria este privita la nivel international dar si de catre guvernul Republicii Moldova ca fiind o regiune autonoma a acesteia cu toate ca regiunea si-a declarat independenta sub numele de Republica Moldoveneasca Nistreana avand capitala la Tiraspol.
In teorie Transnistria este o regiune care si-a autoproclamat independenta dar nu este recunoscuta oficial ca tara de nimeni, nici macar de Rusia, fiind doar este tolerata in cadrul Republicii Moldova.
Transnistria are propriul presedinte, in persoana lui Igor Smirnov si propriul guvern si ii este permis sa intretina relatii economice si alte relatii externe atat timp cat nu trebuie sa fie in contradictie cu Constitutia Republicii Moldova. Presedintele Smirnov este in functie din 1991 si a fost ales la fiecare scrutin de vot cu peste 90% din voturi, alegerile fiind considerate “democratice”.
Desi statutul este oarecum stabilit totul pare derizoriu si oricand situatia poate escalada in conflicte intrucat autoritatile transnistrene doresc apripierea de Rusia in timp ce o parte a Moldovei vrea apropierea de Europa. Interesant este ca puterea judecatoreasca este asigurata de catre partea moldoveneasca si nu de cea separatista.
Populatie
Regiunea separatista are o populatie de doar 500000 de locuitori coform recensamantului din 2014 din care doar 253 s-au declarat romani.
In Transnistria locuiesc aproximativ 177640 de cetateni declarati moldoveni, 168700 de rusi, 160000 de ucrainieni , 14000 de bulgari dar si cateva mii de gagauzi, bielorusi, polonezi, evrei, germani si chiar tigani.
Este foarte posibil ca din zecile de mii de moldoveni declarati, un procent insemnat sa fie de fapt romani insa cum romanii nu sunt deloc bine vazuti in regiune acestia sa fi preferat sa se declare moldoveni.
Cetatenii transnistrieni au cel putin doua pasapoarte, unul local cu siglele si denumirea Republicii separatiste, pasaport nerecunoscut de absolut nici un stat decat de Transnistria si un pasaport moldovenesc cu care cetatenii pot intra in Republica Moldova si chiar pot aplica pentru vize de Romania. Pentru a avea pasaport rusesc, cetatenii trebuie sa renunte la toate cetateniile intrucat legea din Rusia prevede ca nu este permis ca un cetatean sa aibe mai multe cetatenii daca doreste cetatenia Rusa.
Limbi oficiale si moneda
In 1990 romanii din Republica Moldova au declarat ca limba oficiala, limba romana sub denumirea de limba moldoveneasca, chiar si in Tiraspol unde procentul de cetateni romani era si este foarte mic.
In prezent limbile oficiale sunt considerate:limba moldoveneasca scrisa cu caractere chilirice, limba rusa si ucraineana desi se fac eforturi mari ca limba rusa sa fie singura limba oficiala in regiune.
Moneda oficiala este rubla transnistreana dar rubla ruseasca circula si ea in regiune fiind acceptata.