Varful Omu este cel mai inalt varf din Muntii Bucegi si face parte din cele 13 varfuri de peste 2500 de metri din muntii nostri. Este unul dintre cele mai frecventate varfuri din Carpati, fiind aproape de orase mari precum Bucuresti, Brasov sau Ploiesti.
Pentru a ajunge la Varful Omu exista o multime de trasee, cu lungime si dificultate diferite, trasee mai mult sau mai putin circulate, pe care le vom detalia mai jos.
Daca reusiti sa ajungeti pe Vf. Omu, tineti cont ca langa acesta se afla Varful Bucura Dumbrava, sau Varful Ocolit, un alt varf de peste 2500m din muntii nostri, al doilea ca altitudine din Muntii Bucegi, cu 2503m.
Daca tot ati ajuns la Vf. Omu, puteti urca si aici, caci este la 5 minute de mers pe jos.
Cuprins Articol
Localizare Vf. Omu
Vf Omu se afla in partea de nord a masivului Bucegi, la altitudinea de 2507m/2514m. Cel mai inalt punct al Muntilor Bucegi este, de fapt, in varful bolovanului de langa Cabana Omu si Statia Meteorolgica, insa escaladarea acestuia nu este recomandata.
La baza Cabanei Omu altitudinea este de 2507m, in timp ce in varful bolovanului sunt 2514m.
Varful Omu este al saselea varf ca altitudine, dintre cele 13 cele mai inalte varfuri din muntii nostri.
Ajungand in dreptul cabanei se considera ca ai urcat pe Varful Omu, asa ca nu este nevoie sa incerci sa te urci pe bolovan.
Trasee Drumetie Varful Omu
Traseele de drumetie catre Varful Omu nu sunt usoare, fiindca din orice statiune sau oras ai pleca, va trebui sa urci o diferenta de nivel de peste 1500m, ceea ce poate insemna foarte foarte mult pentru cineva care nu face drumetii in mod frecvent sau deloc.
Inainte de toate, aceste trasee de drumetie sunt doar pentru cei pregatiti bine, cu echipament necesar, cu exceptia traseului Babele-Vf Omu, care pe vreme buna, este un traseu mai usor, practicabil si de oamenii cu putina experienta.
Nu dorim sa va descurajam, caci recomandam mersul pe munte, miscarea in natura, insa luati in considerare ca aceste trasee de drumetie catre Vf. Omu sunt grele si nu sunt pentru oricine.
Plecand de la premiza ca cei care ne citesc nu sunt neaparat oameni de munte sau alpinisti, consideram ca este de datoria noastra sa va avertizam! Nu va aventurati pe aceste trasee daca nu ati mai mers pe munte, sau daca nu aveti conditie fizica buna si disponibilitate la efort.
Sunt trasee destul de lungi, si in unele cazuri depasesc 10 ore de mers! Atentie mare cand alegeti ce trasee sa parcurgeti pe munte! Alegeti trasee care se potrivesc nivelului de experienta pe care il aveti! Nu incepeti direct cu trasee spre Varful Omu, daca voi nu ati mai mers pe munte. Mergeti pe trasee usoare, creste gradual dificultatea si lungimea traseelor, si intr-o zi veti fi pregatiti total sa urcati si pe Omu! Muntele ramane acolo.
Ce trebuie sa stii inainte sa urci pe Vf. Omu
Am avertizat deja despre dificultatea taseelor, a timpilor de parcurgere, insa mai sunt si alte aspecte foarte importante de care trebuie sa tii cont inainte sa pleci in drumetie la Vf. Omu. Dealtfel, aceste sfaturi sunt valabile in orice situatie cand vrei sa pleci in drumetie la munte, nu doar pe Omu.
Pregatirea turei
Chiar daca nu te duci pe Everest, trebuie sa iti pregatesti temeinic drumetia. Studiezi trasee, te documentezi, cauti cea mai buna varianta, te asiguri ca grupul in care mergi e pregatit pentru traseul ales, studiezi prognozele, iti pregatesti echipamentul.
Echipamentul
Pe traseele clasice de drumetie, nu ai nevoie de echipament de alpinist, dar tot este nevoie de un minim de echipament special pentru aceasta activitate, precum:
- bocanci de drumetie(impermeabili) – Spre deosebire de alte incaltari (tenisi, adidasi) bocancii de munte au mai multe proprietati: sunt impermeabili, tin bine glezna, au aderenta mai buna pe pietre
- rucsac de drumetie – Rucsacul de drumetie este diferit fata de unul obisnuit. Are mai multe compartimente, sta altfel pe umeri, si iti ofera spatiu suficient pentru tot bagajul necesar.
- tricouri sintetice(nu de bumbac) – Tricourile sintetice de drumetie se gasesc peste tot, in special la Decathlon, la un pret de 30-40 de lei. Spre deosebire de bumbac, tricoul sintetic se usuca rapid dupa ce ai transpirat in el.
- apa si mancare – 2 l de apa ar trebui sa ai mereu la tine, indiferent unde mergi in drumetie, chiar daca pe drum mai poti intalni izvoare. Mancarea poate consta in: 2 sandwichuri, 2-3 batoane de cereale, proteine, ciocolata etc, niste fructe uscate, o conserva (nu 5! ca sunt grele si te vei intoarce cu ele). Calculeaza cam cate gustari sau mese stii ca ai nevoie, si incearca sa te incadrezi. Nu lua prea multa mancare.
- pelerina de ploaie (in caz ca te ia ploaia prin surprindere) – Chiar daca prognoza arata soare, pe munte se poate schimba brusc vremea, la fata locului. Daca incepe ploaia, ar fi bine sa ai o pelerina de ploaie!
- o haina groasa in rucsac – Chiar daca e vara, pe munte e mai frig ca la oras. Dimineata, spre seara, sau daca te prinde ploaia, vei simti nevoia de o geaca mai groasa. Nu trebuie sa iei geaca aia groasa de iarna, de oras, caci e prea voluminoasa. Ideea e sa nu ai doar tricoul de pe tine. La Decathon gasiti un model de geaca de ski foarte subtire, dar calduroasea, si care se strange si se face f mica. (era un model pana in 100 de lei, practic cea mai ieftina geaca de ski posibila)
- lanterna frontala si baterie externa pt telefon – Daca te prinde noaptea pe traseu, la coborare, ti-ar prinde bine lanterna frontala. Stiu ca ai lanterna la telefon, dar frontala se pune pe cap, ca minerii, si ai mainile libere. Bateria externa e buna nu ca sa ai baterie la telefon pentru poze, ci in caz de urgente, sa poti suna la salvamont!
- Manusi subtiri – Daca pe traseu vei intalni lanturi, aceste manusi iti vor prinde foarte bine. Lanturile cu care sunt asigurate unele trasee din fire otelite, iar unele nu sunt noi, asa ca firele astea te pot taia rau pe maini. E bine sa le ai.
- Folie de supravietuire. Stiu ca nu vrei sa faci pe Bear Grills pe munte, dar daca tu sau cineva ramane imobilizat din cauza unei accidentari, pana apare salvamontul, folia de supravietuire poate fi utila daca este vreme racoroasa.
- Harta fizica sau harta descarcata pe telefon
- Sapca, sau Buff (bufful este ca un fel de batic :)) , special conceput pentru astfel de drumetii. Se poate pune atat pe cap cat si la gura. Daca bate vantul iti protejezi fata, daca bate soarele iti protejezi capul sau ceafa.
- Crema protectie solara
Vremea
Daca te-ai hotarat deja ce traseu vrei sa parcurgi, si esti sigur ca poti urca in siguranta, ca esti echipat corect, nu uita sa verifici vremea. Daca se anunta ploi sau furtuni, stai acasa. Amana drumetie pentru o alta data cand vremea va fi prielnica. Chiar daca ti-ai luat liber special pentru asta, nu merita riscul. Muntele va fi tot acolo data viitoare cand vei putea iar sa iti iei liber.
Trasee Vf Omu dinspre Valea Prahovei
Cele mai usoare trasee de drumetie catre Varful Omu: Babele-Omu sau Piatra Arsa-Omu
Aceste trasee sunt cele mai usoare pentru ca pornesc deja din platou, de la o altitudine de 2000m, scurtand astfel timpul si efortul necesar. La Piatra Arsa puteti ajunge cu masina, pe drumul Transbabele, sau Transbucegi, cum mai este cunoscut.
De la Piatra Arsa veti merge spre Babele, unde este si statia de telecabina. De la Piatra Arsa la Babe veti merge aproximativ 40-70 de minute. De la Babele din Bucegi pana la Vf. Omu veti merge aproximativ 1,5-2,5 ore. Drumul de intoarcere va fi acelasi, cu mentiunea ca este o idee mai usor, intrucat aveti doar de coborat, dar tineti cont ca veti fi deja obositit, iar coborarea trebuie tratata la fel de serios, chiar daca este pe platou, unde teoretic nu aveti mari pericole.
Puteti scurta acest traseu urcand direct cu telecabina la Babe, si pornind de aici spre Varful Omu.
Daca decideti sa mergeti la Vf. Omu, studiati foarte bine harta, traseele pe care veti merge, asigurati-va ca toti cei din grupul vostru sunt capabili sa sustina efortul dus-intors! Drumetia nu se termina cand ati ajuns la varf, caci trebuie sa si coborati.
Varful Omu nu e Everest, dar este totusi unul dintre cele mai inalte varfuri din Romania. Daca esti montaniard cu experienta, nu te vei supara pe noi ca folosim aceste avertizari, caci stii foarte bine ce inseamna pentru oamenii fara conditie fizica si experienta, sa urce pe astfel de trasee. Iar daca nu esti monaniard, poate aceste randuri te vor ajuta sa iei cele mai bune decizii, in cunostinta de cauza.
Busteni – Jepii Mici – Babele – Vf. Omu
Traseul porneste din Busteni, in apropiere de statia telecabinei, si merge pe Valea Jepilor, pe traseul cunoscut ca Jepii Mici, marcat cu cruce albastra. Din cauza popularitatii traseului, vara, potecile sunt pline de oameni de munte dar si de oameni slab pregatiti. Daca nu ati mai mers pe munte, este exclus sa mergeti direct pe Jepii Mici ca o prima drumetie.
Traseul urca pana la Cabana Caraiman, apoi in platou, la Babe. De mentionat ca acest traseu poate fi facut cu telecabina. Parcurgerea Jepilor Mici poate dura intre 3 si 6 ore, sau si mai mult in cazul celor nepregatiti. Din Platoul Bucegi, de la Babe, traseul pana la Vf. Omu este mai lejer si se parcurge in aproximativ 1,5 ore, doar dus.
Acest traseu este unul de dificultate medie-mare, si, pe vreme nefavorabila, poate deveni foarte periculos.
Busteni – Valea Cerbului – Vf. Omu
Se spune ca acest traseu este cel mai scurt catre Vf. Omu. Asta nu inseamna ca este usor. Repetam, pentru neinitiati, cei care au inceput sa mearga de curand pe munte, sau care nu au mai mers deloc, nu este recomandat sa incerce parcurgerea acestui traseu.
Din Busteni mergeti spre Gura Diham, si inainte de ajunge in zona cabanei, intrati in padure, in stanga, pe traseul marcat cu banda galbena, care va duce direct la Vf Omu, dupa aproximativ 4-7 ore. Estimarile sunt relative, asta pentru ca unii drumeti au experienta si conditie fizica buna, in timp ce altii se vor chinui tare pentru a parcurge acest traseu.
Odata ajunsi la Vf. Omu va trebui sa si coborati, fie pe acelasi traseu, fie pe alte trasee, asta inseamna ca veti parcurge un traseu foarte lung! Puteti opta pentru intoarcerea cu telecabina de la Babe, iar de la Vf. Omu pana acolo veti merge 1,5-2,5 ore, depinde de ritmul de mers.
Daca optati pentru varianta aceasta, luati in considerare programul telecabinei, dar si eventuala coada la care veti astepta. Daca este vara si este weekend, cu siguranta va fi coada mare.
Daca sunteti foarte bine pregatiti puteti cobora pe unul din traseele Jepii Mici sau Jepii Mari.
Busteni – Gura Diham – Cabana Diham – Glajarie – Cabana Malaiesti -Tancul Pietrelor – Vf Omu
Ca majoritatea traseelor din Bucegi, care duc la Varful Omu, si acesta este unul spectaculos. Este un traseu de drumetie lung, recomandat doar celor antrenati. Puteti scurta acest traseu intrand cu masina dinspre Rasnov, pana in zona Glajarie, de unde veti incepe traseul pe jos, urmand marcajul cu banda albastra, spre Cabana Malaiesti. De la cabana se continua pe acelasi marcaj, pana pe Varful Omu, trecand pe la Tancul Pietrelor.
Acest traseu are o durata estimata de peste 6 ore, doar dus! Porning de la Glajarie, timpul poate fi redus, insa depinde mult de ritmul de mers si de numarul de pauze pe care le veti face pe traseu.
Daca sunteti prea obositi, luati in considerare sa va opriti la Cabana Malaiesti, si de acolo sa va intoarceti.
Trasee drumetie catre Varful Omu dinspre Bran
Traseele de drumetie la Vf Omu care pornesc din Bran, sunt cam cele mai lungi si mai grele trasee catre acest varf, dar si cele mai spectaculoase.
Bran-Simon-Poiana-Valea Gaura-Vf. Omu
Se spune despre traseul prin Valea Gaura ca ar fi cel mai frumos traseu de drumetie spre Varful Omu. Pe cat este de frumos pe atat de lung este. Pornind din Simon, tineti traseul cu banda albastra, pana la prima intersectie de trasee unde schimbati cu traseul marcat cu triunghi galben. Se continua prin padure pana la Stana Gaura, iar de aici se merge pe traseul marcat cu cruce rosie, trecand pe Cascada Moara Dracului.
Dupa cascada veti parcurge Valea Gaura pana in creasta, in dreptul Hornului Mare, iar de acolo veti coti dreapta spre Varful Omu. Va puteti intoarce pe acelasi traseu sau pe la Varful Batrana. Oricare varianta alegeti, acest traseu va necesita 10-14 ore, in functie de ritm si opririle de pe traseu. Nu va aventurati pe aceste trasee daca nu aveti experienta montana. Asa cum mentionam mai sus, incepeti cu trasee mici, apoi veti putea parcurge si astfel de trasee.
Simon/Moeciu-Poaina Gutanu-Varful Batrana-Vf.Omu
Puteti ajunge in Poiana Gutanu fie pornind din Simon, pe traseele marcate cu banda rosie sau banda albastra, fie pornind din Moeciu de sus pe traseu marcat cu triunghi rosu. Pana in Poiana Gutanu veti merge aproximativ 2 ore, cu mentiunea ca din Moeciu pare un traseu ceva mai scurt.
Traseul continua cu marcajul triunghi rosu, urcand din Poaian Gutanu spre Varful Batrana. Aceasta portiune de traseu este mai periculoasa, printre stanci, iar unele pasaje sunt asigurate cu lanturi.
Pana la Varful Batrana veti mai merge cel putin 2-3 ore, iar de aici veti continua inca 2 ore pe traseul de creasta marcat cu banda rosie, pana la Varful Omu. Cu tot cu drumul de intoarcere, acest traseu sare lejer de 10 ore. Daca sunteti prea obositi, luati in considerare sa va opriti la Varful Batrana si sa coborati inapoi pe acelasi traseu.
Bran-Culmea Clincea-Culmea Tiganesti-Vf. Scara-Hornul Mare-Vf. Omu
Traseul porneste din dreptul Partiei Zanoaga, din Bran, si tine marcajul banda rosie pana la Varful Omu. Este un traseu lung care trece pe la Refugiul Tiganesti, Hornurile Tiganesti, Varful Scara apoi pe creasta pana la Vf. Omu. Daca faceti mai mult de 5 ore pe Culmea Clincea, pana la Refugiul Tiganesti, luati in considerare sa va opriti aici, sa va bucurati de priveliste si sa va intoarceti.
Dus-intors, pana la Vf Omu, acest traseu depaseste 10-12 ore. Desigur, anumiti drumeti sau alergatori vor avea alti timpi, insa aceste estimari iau in calcul un ritm de mers normal, cu pauze de poze, mancare, hidratare. In caz ca ajungeti pana la Omu, va puteti intoarce pe acelasi traseu pana la Varful Scara, iar de aici sa coborati prin Valea Ciubotea, pe traseul marcat cu triunghi galben, care va coboara tot in Bran.
Trasee dinspre Valea Ialomitei
Padina/Pestera – Valea Ialomitei – Vf. Omu
Din zona Padina/Pestera puteti opta pentru urcarea spre Varful Omu prin Valea Ialomitei. Avantajul este ca porniti deja de la altitudinea de peste 1500m. Chiar si asa, traseul pe Valea Ialomitei va fi destul de lung. Coborarea o veti face pe acelasi traseu.
Exista si alte optiuni de a cobora inapoi la Padina, mergand pe creasta spre Saua Doamnele iar de aici sa coborati pe traseul marcat cu punct rosu. O alta varianta este sa continuati pe creasta pana la Varful Batrana apoi sa coborati pe Valea Doamnele pe traseul marcat cu triunghi rosu. Si aceste trasee au o estimare de 8-12 ore, dus-intors, un functie de ritm si pauze.
Acestea sunt doar o parte din traseele care duc spre Varful Omu, caci Bucegii au multe vai si poteci. Totusi, nu vom prezenta si alte trasee, caci unele au grad mare de dificultate si nu are rost sa va inducem ideea ca ar fi usoare pentru oricine. De altfel, asa cum am tot mentionat pe parcursul acestui ghid, nici traseele specificate nu sunt usoare! Ba chiar sunt grele, dar, va vine sa credeti, sunt altele si mai grele, pe vai de abrupt, unde incepatorii nu prea au ce cauta.
Daca ai experienta vei stii singur sa gasesti traseul potrivit, sau poate ca deja stii.
Daca v-a placut acest articol despre Varful Omu, va recomandam sa cititi si articolul despre Varful Moldoveanu, cel mai inalt varf din muntii Romaniei.