Tuesday, April 23Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

Locuri de vizitat in Botosani. Muzee, case istorice, biserici vechi, centrul istoric.

Obiective turistice Botosani – Top locuri de vizitat: Muzee, case istorice, biserici vechi, centrul istoric.

Botosani, municipiul de resedinta al judetului cu acelasi nume, este un oras din nordul Moldovei, cu putin peste 100.000 de locuitori.

Orasul Botosani este cu siguranta unul subapreciat de catre turistii romani, dar odata ce ai ajuns aici, vei descoperi un oras cu un centru vechi care te va surprinde placut.

Nu doar ca exista un centru vechi, dar Botosaniul are si multe muzee, majoritatea in cladiri istorice. In continuare vom povesti despre cele mai importante locuri de vizitat in Botosani.

Centrul de informare turistica

Orice ghid online sau articol pe un blog, poate rata o multime de obiective, fie din subiectivism, fie din necunostinta de cauza. Astfel, va recomandam sa incepeti vizitarea orasului trecand pe la Punctul de Informare Turistica din centrul vechi.

Aici nu doar ca veti gasi o echipa primitoare si pregatita pentru a intampina turisti, dar veti pleca cu o multime de materiale gratuite, harti, ghiduri are orasului, astfel veti fi siguri ca nu ratati nimic din ce v-ar putea interesa.

Centrul vechi

Orice oras cu centru vechi ar trebui sa fie unul foarte turistic, si chiar daca nu pare, Botosaniul merge in aceasta directie. De la centrul de informare am aflat ca orasul este vizitat de mii de turisti straini, in special japonezi.

Acestia viziteaza Botosaniul in special pentru cladirile monument istoric din centrul vechi.

La prima noastra vizita in oras, nu am ajuns in centrul vechi, pentru ca mai apoi sa descoperim bijuteria municipiului.

Constructia centrului vechi al orasului a inceput dupa 1887, cand un mare incendiu a mistuit aproape tot orasul. Negustorii vremii, multi dintre ei armeni sau evrei, au ridicat aceste case, cu beciuri si pravalii la parter, case care au ramas ia paragina pana in 2011, cand au fost renovata cateva zeci din acestea.

Muzeul Judetean de istorie – Top obiective turistice Botosani

Cladirea in care se afla astazi Muzeul de Istorie a fost ridicata inaintea Primului Razboi Mondial, intre 1904-1906, dupa planurile arhitectului Petru Antonescu, adapostind atunci Prefectura Orasului. Dupa 1984 cladirea isi schimba destinatia, fiind infiintat aici Muzeul de Istorie al Botosaniului.

Foto: botosaninews.ro

Cele mai vechi urme ale civilizaţiei omeneşti din această parte de ţară, se păstrează la Muzeul Judeţean de Istorie şi la Muzeul de Arheologie Săveni, ele constând în unelte şi arme din piatră cioplită şi os, resturi fosile ale unor animale preistorice, cărora li se adaugă un exponat unic în Europa de S-E – un adăpost omenesc din paleolitic, parţial reconstituit.

Muzeele din Botoşani şi Săveni deţin un extrem de bogat patrimoniu de piese neolitice, ilustrative pentru cultura Cucuteni, în al cărei areal a fost cuprins, pe deplin şi teritoriul de astăzi al judeţului.

Muzeul de Istorie este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Botosani, pe care nu ar trebui sa il ratati daca vizitati Botosaniul.

Casa memoriala Nicolae Iorga

Primul muzeu care ne-a atras atunci cand am vizitat Botosaniul a fost Casa memoriala Nicolae Iorga. Aceasta casuta mica cu cerdac este singura casa in care a locuit marele istoric, si care mai exista in ziua de azi.

Casa memoriala Nicolae Iorga se situeaza pe strada ce ii poarta numele marelui istoric, la nr. 14 si poate fi vizitata de miercuri pana duminica, intre orele 9 si 17.

Pretul unui bilet este de 5 lei iar vizita este ghidata, fapt ce aduce informatii pretioase vizitatorului. De mentionat ca vizitarea casei se face doar in prezenta ghidului.

La iesirea puteti achizitiona diferite materiale informative, carti, brosuri, despre muzeu dar si despre alte obiective din Botosani.

Casa nu are multe camere dar a fost renovata recent iar acest lucru ii confera un statut mai impozant. In interior veti gasi o parte din biblioteca lui Nicolae Iorga, tablouri, carnetele, si alte obiecte care i-au apartinut.

In curte, chiar in fata casei, nu aveti cum sa nu remarcati bustul lui Nicolae Iorga iar in spatele casei, exista un foarte mic parc, cu bancute, unde va puteti reculege pentru cateva minute, in timp ce cititi mai multe informatii din materialele cumparate de la muzeu.

Aceasta casa cu o arhitectura tipica moldoveneasca reprezinta un important obiectiv turistic al orasului, in opinia noastra fiind in top 3 locuri de vizitat in Botosani.

Casa in care s-a nascut Mihai Eminescu

Langa Biserica Uspenia exista casa unde s-a nascut geniul literaturii romanesti. Locuinta in care s-a nascut Luceafarul Poeziei romanesti a fost primita ca zestre de mama sa, Raluca, la casatoria ei cu Gheorghe Eminovici.

Obiective turistice Botosani - Casa in care s-a nascut Mihai Eminescu


Mihai Eminescu nu a locuit acolo decat primii 3 ani din viata, locul unde acesta si-a petrecut aproape intreaga copilarie fiind la Ipotesti, unde familia sa a decis sa se mute in 1853.
Casa ramasa in centrul Botosaniului a avut o soarta ciudata, fiind devastata de un incendiu petrecut in 1887. Paradoxal, aceasta a fost refacuta chiar in 1889, anul cand Mihai Eminescu a trecut in nefiinta.

Casa Antipa

Casa Antipa este locul unde s-au nascut marele biolog roman Grigore Antipa si fratele sau Nicolae Leon. Ridicata in 1860, cladirea se evidentiaza prin stilul arhitectural de inspiratie franceza, cu reminescente rococo.

Casa poate fi vazuta pe Bd. Mihai Eminescu nr54.

Casa Antipa este in prezent supusa unor incercari din cauza ansamblurilor care se construiesc langa ea, fiind facuta si o petitie online pentru salvarea acesteia.

Obiective turistice in Botosani - Casa Antipa
Foto: visitbotosani.ro

Muzeul Etnografic

Muzeul de Etnografie este gazduit in Casa Manolache, strabunicul marelui istoric si om politic Nicolae Iorga.

Casa a fost construita in spre sfarsitul secolului XVIII iar muzeul functioneaza aici din 1989.
Vizitatorul poate vedea elemente ale civilizatiei rurale a Botosanilor, ceramica de Cucuteni, masti si costume populare, interioare de locuinte care redau viata traditionala.

Foto: visitbotosani.ro

Casa Ciomac Cantemir

Casa Ciomac-Cantemir a fost construita in jurul anului 1800 si astazi gazduieste Fundatia Stefan Luchian. Trecuta printr-un amplu proces de restaurare, Casa Ciomac-Cantemir a fost data in folosinta pentru Fundatia Stefan Luchian, adapostind piese de valoare legate de viata marelui pictor.

Odata cu restaurarea a fost descoperit si beciul casei, una dintre marile atractii ale caselor vechi botosanene.

Fundația își propune să păstreze vie moștenirea culturală pe care ne-a lăsat-o pictorul Ștefan Luchian. Sunt deschise expoziții temporare care reactualizează și consolidează bogatul patrimoniu cultural moştenit.

Galeriile cuprind opere ale unor personalitati precum Stefan Luchian, Octav Bancila, Camil Ressu, Theodor Pallady, Iulia Onila si Dan Covataru. Vechea casa de targovet se afla pe strada Victoriei nr.15 si poate fi vizitata intre orele 9-17, de marti pana duminica.

Locuri de vizitat in Botosani - Casa Ciomac Cantemir
Foto: twitter.com/CNIPTBT

Casa Ursianu Fisher

Casa Ursianu-Fisher este situata pe Bld. Mihai Eminescu nr. 52, si a fost construita in 1872, an in care a fost consemnata intr-un plan al orasului sub numele proprietarului de atunci, Grigore Ursianu.

Astazi este unul din sediile Casei de Asigurari de Sanatate din Botosani, insa municipalitatea incearca sa ia in posesie casa, pentru a o putea reabilita.

Casa Ursianu-Fisher - Obiective turistice Botosani
Foto: destepti.ro

Casa Goilav Dionisie

Casa Goilav Dionisie a fost ridicata la sfarsitul secolului al XiX-lea, in stil electic clasicizant fiind in prezent inscrisa pe Lista Monumentelor Istorice din Botosani. Casa se afla pe Strada Mihail Kogalniceanu nr.16.

Casa Silion

Casa Silion din Botosani reprezinta o bijuterie arhitectonica, construita in stil Seccesion, la inceputul secolului al XX-lea.
Desi se cunosc putine aspecte despre familia Silion, se stie ca acestia erau foarte bogati, permitandu-si astfel sa isi ridice un conac impunator, intr-o zona foarte buna a orasului.

Casa a fost ridicata spre sfarsitul anului 1900, de catre Stefan Silion, unul dintre cei trei fii ai spatarului Toader Silion.
Casa Silion este considerată unicat în ţară, dar şi o capodoperă de nivel arhitectonic internaţional. Interioarele aveau geamuri cu vitralii, un hol de mari dimensiuni, cu decoraţiuni şi camere frumos proporţionate.

Casa Bolfosu

Una dintre cele mai vechi si mai importante cladiri din Botosani este Casa Bolfosu, ridicata in 1790 pe ruinele unui vechi han ridicat de armeni.

Stilul in care a fost construita cladirea poate fi incadrat la clasicismul moldovenesc.

Interesant este ca bogatul negustor armean, Garabet Bolfosu a pastrat pivnitele vechiului han, ridicandu-si casa peste acestea.

Biserica Uspenia

Biserica a fost ctitorită de Elena Rase, sotia lui Petru Rares în anul 1552 și a urmărit modelul bisericii Sf. Nicolae a lui Ștefan cel Mare . A fost restaurată în 1724 de Mihai Racoviță voievod.

Aici a fost botezat poetul național Mihai Eminescu, casa in care s-a nascut fiind practic lipita de curtea bisericii.

In curtea bisericii se afla si o statuie a lui Mihai Eminescu.

Intervenția din 1819, consemnată cu inscripție, a dat bisericii aspectul de astăzi, adăugând pe latura de vest un turn-clopotniță în stil clasicist.

Biserica Armeana Sf. Treime

Candva, cunoscuta drept cea mai frumoasa biserica din Botosani, Biserica Sf. Treime a fost construita pe locul unei foste manastiri armene, datata din 1560.

Biserica situata pe Strada Armeana nr.15, in cartierul Miorita, a fost ridicata cu ajutorul comunitatii armene in 1795. Turnul clopotnita a fost ridicat in 1816 fiind la acel moment cel mai intalt turn de observatie din Botosani.

Este considerata cea mai veche biserica armeneasca din Romania.

Biserica Armeneasca Sf. Treime - Locuri de vizitat in Botosani
Foto: arataonline.com

Manastirea Popauti – Biserica Sf. Nicolae

Manastirea Popauti a fost ridicata pe terenul mosiei domnesti in anul 1496 de catre Stefan cel Mare si facea parte dintr-un ansamblu fortificat ce cuprindea palatul domnesc si turnul clopotnita. Initial, biserica, dupa 1750 se transforma in manastirea.

Foto: Cezar Suceveanu

Biserica Armeana Sfanta Maria

Biserica Sf. Maria este prima biserica crestin-ortodoxa din piatra, ridicata la Botosani dar si cea mai veche biserica armeana din Europa.

In altarul bisericii s-a aflat pana in 1950 Sfanta Scriptura, scrisa pe un pergament in anul 1354, fiind prima carte cunoscuta si pastrata din Botosani.

Biserica a suferit multiple transformari si renovari, iar vechea carte a fpst dusa la Bucuresti, de unde a luat calea Armeniei.

Foto: arataonline.com

Biserica Sf. Spiridon

Biserica Sf. Spiridon din Botosani este construita in anul 1789 de breasla meseriasilor blanari din Botosani, in timpul preotului Eftimie Batlan si, de-a lungul anilor, a suferit niste modificari, in sensul ca naosul a fost inaltat si s-a adaugat un pridvor cu cafas si apoi un pridvor mic in partea de miazazi

Halele Saligny

Construite acum mai bine de 100 de ani, Halele Saligny din Piata Centrala a orasului, sunt si astazi intr-o perfecta stare de functionare. Halele au fost construite dupa planurile lui Anghel Saligny, acesta fiind platit pentru ridicarea halelor, din banii familiilor de negustori armeni si evrei din acea vreme.

Halele au fost construite cu geamuri inalte de inspiratie germana, cu grinzi solide, atent lucrate, din otel si bronz.

Nici pana astazi nu se cunoaste exact suma pe care acestia au platit-o, insa le multumim pentru mostenirea lasata generatiilor viitoare.

Obiective turistice Botosani - Halele Saligny
Foto: visitbotosani.ro

Monumentul Rascoalei de la 1907

Monumentul Rascoalei a fost ridicat in 1978, in timpul comunismului, de catre sculptorul Gavril Cavalschi, in memoria taranilor rasculati din orasul Flamanzi, la cativa km de Botosani.

Daca ati apreciat articolul “Obiective turistice Botosani-Top 20 locuri de vizitat”, va recomandam si urmatoarele:

Sighisoara Obiective turistice