Sunday, December 8Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

Manastirea Carta. Abatia Cisterciana din sec. XIII.

Manastirea Carta sau Abatia Cisterciana de la Carta este un loc incarcat de istorie, si o foarte populara destinatie turistica.

Manastirea Carta este localizata aproape la jumatatea distantei dintre orasele Sibiu si Fagaras, cu acces facil din drumul european E68. Distanta dintre Sibiu si Carta este de aproximativ 50 de km, si poate fi parcursa in sub o ora, in conditii normale de trafic. Carta este localizata foarte aproape de intrare pe faimosul drum Transfagarasan, fiind un obiectiv turistic la indemana, daca va aflati in zona.

Localizare Manastirea Carta
Foto: Google Maps

Scurt istoric Manastirea Carta

Manastirea Carta a fost infiintata in 1202, de Regele Emeric al Ungariei. Primele constructii au fost edificate din lemn, ulterior, dupa 1220, a fost folosita piatra.
Invazia tatara din 1241 a franat construirea ansamblului, insa pana la 1300 biserica si aripa estica de la Manastirea Carta erau deja finalizate.

Un document de la 1322, emis de Regele Carol Robert de Anjou al Ungariei, arata ca zece asezari erau aservite manastirii cisterciene: Carta, Mesendorf, Crit, Cloasterf, Apos, Cisnadioara, Feldioara, Colun, Glamboaca, Carta Romaneasca.

Cine au fost cistercienii?
Ordinul calugersc catolic cistercian provenea din Franta, si a avut punctul de plecare Manastirea din Citeaux, care in latina se traducea prin Cistercium.
Ordinul a luat nastere in 1098, sub conducerea abatelui Robert de Molesme.

Pe teritoriul actual al tarii noastre a mai existat o manastire cisterciana la Igris, fondata in 1179.

Ansamblul Manastirii Carta

Ansamblul Manastirii Carta cuprinde Biserica Evanghelica, fatada vestica a bisericii fostei manastiri si ceea ce se numeste cloaster, sau claustru.

Acesta din urma este o componenta a manastirii, formata dintr-o zona centrala neacoperita, inconjurata de coridoare acoperite, care duc catre salile principale.

Cloasterul sau claustrul vechii manastiri este partial aflata in constructia actualei case parohiale.
Pe domeniul ansamblului manastiresc se mai afla o moara de apa veche si un muzeu etnografic.

Manastirea Carta

Daca ti-a placut articolul despre Manastirea Carta iti recomandam si urmatoarele: