Friday, March 22Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

De ce sa mergi cu trenul in excursii

Trafic, ore multe petrecute la volan, copii mici care au nevoie de atentie, distractii pe drum, sa manance sau sa doarma, sau simplul fapt ca ajungi la destinatie gata obosit si numai chef de vizitat nu mai ai, fac mersul in vacanta cu trenul sa fie o optiune demna de luat in seama.

Conditiile din trenurile CFR Calatori, despre care auzim de la televizor ca pot avea intarzieri chiar si de 20 de ore pot fi descurajante, dar beneficiile capitalismului au ajuns timid si in Romania, astfel ca multe orase mari sunt acum legate intre ele si de Capitala printr-o retea de trenuri private care promit atat conditii civilizate cat si seriozitatea care poate la CFR inca lipseste pe unele rute. Personal, am testat inclusiv deplasarea intre orase cu trenul in Italia si pot sa spun ca in afara de unele gari din orase mari, nu prea sunt diferente. Exista low-cost si high-end, ieftin sau mai scump dar mai rapid/curat, mici intarzieri la plecare sau sosire, si mai ales calatori de toate felurile.

Merita mentionat, totusi, ca in ultimii 15 ani s-au schimbat cu mult nu doar preturile ci si vagoanele trenurilor de calatori din Romania, asa ca merita investigat si luat in calcul ca si alternativa. Mai nou multe trenuri au spatii pentru bagaje, locuri cu masute pentru laptop sau cafea, prize, cosuri de gunoi, spatii special amenajate pentru biciclete sau echipament sportiv, aer conditionat sau chiar propria retea de internet wi-fi.

Mersul trenurilor, cum alegi trenul?

De unde afli ce trenuri merg spre o anumita ruta, cat costa trenul de la Bucuresti la Brasov, cat dureaza drumul cu trenul de la Bucuresti la Constanta sau ce trenuri merg spre Sighisoara si ce statii sunt pe traseu? Cel mai simplu este sa utilizezi mersul trenurilor, motorul de cautare INFOFER, care iti aduce atat lista de trenuri publice cat si private, dar si informatii despre tipurile de trenuri de pe traseul respectiv, orele de sosire, ce fel de vagoane au in componenta si o estimare de pret, daca este vorba despre CFR Calatori.

Potrivit INFOFER, cel mai bun instrument despre mersul trenurilor, peste 1900 de trenuri deservesc în fiecare zi cele aproape 2000 de statii ale CFR Calatori, iar site-ul este actualizat permanent cu date direct de la operatorii CFR Călători, Transferoviar Călători, Regio Călători, Interregional Călători și Astra Trans Carpatic.

De acolo am aflat ca pot ajunge in 2 ore si 40 de minute de la Bucuresti la Constanta, cu un tren de noapte care pleaca la ora 3:30 din Gara de Nord, ca pana la Brasov fac doar 4 minute in plus dar ma costa cu 11 lei mai putin, ca pot sa merg pana la Sinaia cu CFR Calatori si ma costa mai putin de 20 de lei, un tren Regio (care face cu o ora mai mult pe drum dar este la jumatate de pret fata de InterRegio), pot cumpara biletul de tren direct de pe site, rezervand astfel un loc online la trenul care ma intereseaza, dupa care nu imi ramane decat sa imi fac bagajele (daca intentionez sa stau ceva mai mult in statiune) sau sa-mi iau rucsacul cu apa si mancare pentru drum, daca vreau sa merg dimineata sa iau o gura de aer si sa ma intorc dupa amiaza.

Diferenta intre Regio si InterRegio sau alte trenuri private cu acelasi regim de viteza si confort este ca acestea din urma sunt dotate cu prize si aer conditionat, ceea ce ma ajuta sa ajung la destinatie cu bateria incarcata, relaxata si gata de explorare. Personal, am calatorit cel mai mult pe Valea Prahovei cu Softrans si Astra , pe care le recomand pentru ca niciodata nu am fost dezamagita de conditii, dar pentru drumetiile low-cost (buget pana in 100 RON/ZI) am ales si recomand CFR Calatori, cu coborare in Busteni, Azuga, Sinaia sau Predeal, in functie de unde intentionam sa incep traseul.

Ce trenuri recomand? De ce recomand anumite trenuri?

Ce imi place la Softrans, de exemplu, este ca, desi au numai 2 rute (Craiova-Bucuresti-Brasov si Craiova-Bucuresti-Constanta), permit rezervarea online, plata online sau in tren a biletului, au reduceri pentru elevi, studenti si pensionari. Este primul tren electric romanesc, incurajeaza cititul si poate ajunge de la Bucuresti la Constanta in mai putin de 2 ore, cand infrastuctura CFR pe care o imprumuta ii permite.

Softrans este prietenos cu animalele de companie si te lasa sa le iei cu tine in tren, gratuit. “Animale de companie de talie mica se accepta la transport gratuit cu conditia prezentarii carnetului de sanatate a animalului si in functie de caz cu lesa/botnita/ cusca. Transportul bicicletelor se taxeaza cu reducere 50% din pretul integral. Se accepta maxim 4 biciclete, fiind indicat a se transporta in vagonul 3, unde se afla suporturile speciale”.

Pentru ca mie imi place sa ma plimb cu trotineta (ne-electrica), am luat trotineta cu mine in tren si nicio companie din cele enumerate nu m-a taxat suplimentar pentru ea, mai ales ca este suficient de mica si compacta incat sa nu incomodeze pe nimeni (incape sub scaun), ceea ce mi-a lasat o impresie placuta si m-a facut sa aleg trenul in loc de masina sau microbuz pentru micile excursii de o zi sau doua la munte sau la mare.

Intr-o postare viitoare, promit sa revin cu idei de excursii ieftine si interesante de facut cu trenul, pentru o zi sau doua, mai ales pentru familii cu copii mici, care au nevoie de atentie pe drum si care in primii ani de viata nu pot fi plimbati cu masina prin tara pe distante lungi pentru ca se plictisesc, e incomod, vor sa se poata misca, sa manance, etc.

Poate ca nu este o idee rea, pana la urma, sa mergi cu pisica in tren, cu bicicleta in tren, cu catelul in tren sau sa faci si tu o mica excursie de o zi, cu trenul, la munte sau la mare. Tu unde ai mers cu trenul in vacanta ultima oara? Ce alte instrumente folosesti, in afara de mersul trenurilor, cand iti planifici o calatorie care implica mers cu trenul?

1 Comment

Comments are closed.